تحلیل نشانه شناسی قصیده «المتنبی» جواد الحطاب با تکیه بر نظریه نشانه شناسی شعر مایکل ریفاتر

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: پژوهشنامه ادب غنایی، دوره: 21، شماره: 40
  • کد COI اختصاصی: JR_JLLR-21-40_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 121
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه تنها

دانش آموخته دکتری زبان و ادبیات عربی، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران

مهین حاجی زاده

استاد گروه زبان و ادبیات عربی، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران(نویسنده مسئول)

ابوالحسن امین مقدسی

استاد گروه زبان و ادبیات عربی، دانشگاه تهران، تهران، ایران

عبدالاحد غیبی

استاد گروه زبان و ادبیات عربی، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران

چکیده

یکی از دستاوردهای مایکل ریفاتر در زمینه درک دلالت­های زبانی و ژرف­ساخت متن، نظریه نشانه­شناسی شعر اوست. پژوهش حاضر با روش توصیفی-تحلیلی و با تکیه بر رویکرد نشانه­شناختی در صدد است فرآیند­های نشانه­پردازی قصیده «المتنبی» جواد الحطاب؛  شاعر معاصر عراقی را بر اساس نظریه ریفاتر در دو سطح خوانش اکتشافی و پس­کنشانه بررسی و تحلیل نموده تا به لایه­های پنهان متن، ایده محوری و رابطه بینامتنی آن با دیگر متون دست یابد. شاعر در این قصیده با بازخوانی گذشته تاریخی و اسطوری و با محکوم کردن اوضاع کنونی، فریاد انتقاد و تغییر سر می­دهد و با به­کار­گیری شخصیت­های تاریخی، دینی و اسطوری به ترسیم اوضاع کنونی عراق و ایدئولوژی­های خویش می­پردازد. در سطح نخست (اکتشافی)، مخاطب با تصویرهای رمزآلود از دوران حکومت خلفای عباسی و متنبی شاعر رو­به­رو می­شود که صرفا مجموعه­ای از اخبار متناقض و متضاد است که خواننده خلاق را اقناع نمی­کند؛ اما در خوانش سطح دو (پس­کنشانه) با بهره جستن از توانش ادبی و گذر از سطح محاکاتی به سطحی بالاتر و بررسی عناصر «غیر­دستوری» و نشانه­پردازی هر یک از آنها، به «انباشت­­ها» و «منظومه­های توصیفی» دست می­یابد که بیان­گر فضای فکری مسلط و حاکم بر قصیده است. سپس با کشف هیپوگرام به دلالت­های معنایی و ضمنی متن دست یافته و در نهایت به تحصیل ماتریس یا خاستگاه اصلی متن نائل می­گردد. تحلیل این قصیده نشان می­دهد ایده محوری متن، نقد فضای آفت­بار جامعه عراق، اعتراض و انتقاد از سیاست­های ناکارآمد حاکمان و مشروعیت­زدایی از سلطه حاکم با تکیه بر استراتژی بینامتنیت و ریشخند و ناسازواری است

کلیدواژه ها

نشانه شناسی, مایکل ریفاتر, جواد الحطاب, المتنبی, ماتریس

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.