چالش ها و راهبردهای توسعه حمل بار در صنعت ریل ایران

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: هشتمین کنفرانس بین المللی پیشرفت های اخیر در مهندسی راه آهن
  • کد COI اختصاصی: ICRARE08_088
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 152
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی نصیری اقدم

عضو هیئت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبائی (ره) تهران ایران

چکیده

متوسط سهم راهآهن از حمل و نقل بار زمینی کشور در دو دهه گذشته ۱۱.۵ درصد است؛ سرعت بازرگانی کمتر از ۴ کیلومتر در ساعتاست؛ حرکت قطارها برنام های و قابل پیش بینی نیست؛ و بین مسیرهای خطوط ریلی و چشمه های بار تناسب وجود ندارد. اگر این ها راشاخصی از عملکرد نه چندان مطلوب حمل و نقل ریلی بار بدانیم، آنگاه پرسش از چالش های حمل و نقل ریلی بار و راهبردهای توسعه آنموضوعیت می یابد. پاسخ به این پرسش ها هدف اصلی از نگارش مقاله حاضر است. چالش ها و راهبردها از فرآیند مصاحبه عمیق با خبرگانو کارشناسان، منطبق بر نظریه داده بنیاد Grounded Theory ، استخراج شده است. در این مقاله، برای تنقیح و ارزیابی بیشتر راهبردهایپیشنهادی، از تجارب سایر کشورها و مبانی نظری نیز استفاده شده است. نتایج نشان می دهد بهبود عملکرد صنعت ریل در حمل و نقل باردر گروی ( ۱ ) انتزاع وظایف تنظیم گری، داوری و سیاست گذاری از شرکت راه آهن ج.ا.ا.، ( ۲) اداره شرکت را هآهن ج.ا.ا. بر اساس منطق بازرگانیو اعطای مسئولیت کامل در احداث زیرساخت و در دسترس نگه داشتن آن، ( ۳) اداره سیر و حرکت، صدور بارنامه، اعطای مجوزها، تنظیمجدول زمانی و تعیین حق دسترسی بر مبنای قواعد نهاد تنظیم گر مستقل، و ( ۴) لحاظ اختیار و مسئولیت کامل در اداره قطار برایشرکتهای حمل بار، است

کلیدواژه ها

حمل و نقل بار؛ رقابت پذیری؛ نهاد تنظیم گر مستقل؛ قطار برنامه ای؛ نظریه داده بنیاد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.