بررسی و تبیین راه های تشخیص مدعی از منکر

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: هفتمین کنفرانس بین المللی حقوق و علوم قضایی
  • کد COI اختصاصی: ENSCONF07_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1206
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سارا ادیبی سده

چکیده

اولین گام برای حل اختلافات میان دو نفر در مراجع قضایی ، تشخیص مدعی از مدعی علیه می باشد؛ به طوری که این مطلب تاثیر به سزایی در حکم صادره از سوی قضات دارد. اکثریت فقها و به تبع آن آیین را دادرسی مدنی ایران ، در دعاوی مدنی ، حدیث مشهور «البینه علی المدعی و الیمین علی من انکر» را مد نظر قرار داده اند . فقها در نحوه تشخیص مدعی از منکر ، تعاریف متعددی ارائه کرده اند.اما برخی از این تعاریف با بقیه تعاریف از لحاظ مصداق سازگاری ندارد ؛ به طوری که یکی از طرفین دعوا از دیدگاه یکی از تعاریف ممکن است مدعی باشد و با توجه به تعریف دیگر منکر . به نظر می رسد ملاکهای ارائه شده توسط ایشان ، از تبین مصادیق بیرونی مدعی و منکر ناتوان است . بنا بر این ضرورت دارد تعریف جامع و کاملی از مدعی و مدعی علیه ارائه شود. ماحصل بررسی نگارنده در این باب نشان می دهد : از میان تعاریف صورت گرفته از مدعی علیه ، نحوه تشخیص عرفی مدعی از منکر ارجح است ، زیرا هر دعوا شرایط خاص خود را دارد و ماهیت هر دعواست که تعیین می کند مدعی و منکر کیست. لذا برای تشخیص مدعی از منکر باید به عرف رجوع کرد و بعد از تشخیص ، اقامه بینه و ادله اثبات دعوی بر عهده مدعی می باشد.

کلیدواژه ها

مدعی ، منکر، بینه ، یمین ، دعوی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.