ارزیابی حیات گردشگری شهری در حوزه مرکزی مشهد در پیک سوم شیوع کووید-۱۹

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه گردشگری شهری، دوره: 9، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JUT-9-4_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 120
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نیکناز کچوئی

دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری پردیس البرز، دانشگاه تهران، ایران

حسین حاتمی نژاد

دانشیار برنامه ریزی شهری دانشگاه تهران

احمد پوراحمد

استاد برنامه ریزی شهری دانشگاه تهران

سید عباس رجایی

استادیار دانشگاه تهران

چکیده

بیماری همه گیر کووید-۱۹ از ابتدای سال۲۰۲۰ حیات زندگی شهری را در همه زمینه ها تحت تاثیر قرار داد. گردشگری که یکی از عناصر دستیابی به اهداف توسعه پایدار در رشد شهرها می باشد، نیز دچار مشکلاتی گردید. از بعد اجتماعی- فرهنگی، حوزه مرکزی شهر مشهد، شناسنامه شهر مشهد است و توسعه گردشگری شهری در آن نه تنها می تواند حیات مضاعفی برای ساکنین به جریان بیندازد بلکه می توان هویت تاریخی و فرهنگی مشهد را از طریق این عملکرد تقویت نمود. این حوزه توسعه شتابانی را پشت سرگذاشته است و مرزهای محدوده تاریخی و فرهنگی آن پیوسته در حال تغییر است، شرایط مساعد و نامساعدی برای گردشگری را تجربه کرده است. جاذبه های زیارتی نقطه اصلی حضور مردم ساکن مشهد و گردشگران در هسته اصلی مشهد بوده و در کنار زیارت، وجود جاذبه های فرهنگی و میراثی به صورت ملموس و ناملموس می تواند فرصت مناسبی برای توسعه گردشگری، ایجاد کسب وکار، اشتغال زایی و رشد اقتصاد شهر باشد. با شیوع کرونا تاثیرات جبران ناپذیری بر حیات شهری پویا در حوزه مرکزی به جای گذاشت. در این راستا به روش توصیفی-تحلیلی و به شیوه کتابخانه ای، شاخص های حیات شهری گردشگری را در شش بعد با استفاده از پرسشنامه جمع آوری، سپس به کمک نرم افزار spss و توسط آزمون کای دوی تک متغیره و آزمون ویلکاکسون تک متغیره، تاثیر کرونا در میزان رونق حداقلی و حضور مردم در بافت مرکزی مشهد تحلیل گردید. نتایج حاصل گویای این موضوع است که رابطه معناداری میان رعایت پروتکل های بهداشتی توسط گردشگران و ساکنین در حوزه مرکزی مشهد، تورم و عدم توانایی مالی مردم، تغییر ساعت کاری کسبه در شبانه روز و منع تردد شبانه با حیات گردشگری شهری در زمان پیک سوم شیوع کرونا در سال۱۳۹۹وجود دارد. در واقع پشتیبان حیات گردشگری شهری در حوزه مرکزی مشهد به ترتیب ابعاد زیست محیطی - بهداشت، اقتصادی و بعد اجتماعی نحوه حضور گردشگران می باشد.

کلیدواژه ها

حیات گردشگری شهری, پیک سوم, کووید-۱۹, حوزه مرکزی مشهد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.