بررسی سطح معنایی لغوی ترجمه سوره فلق از الهی قمشه ای، مکارم شیرازی، قرائتی، آیتی، معزی، خرمشاهی، فولادوند و مجتبوی بر اساس الگوی ترجمه گارسس

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: پانزدهمین کنفرانس بین المللی زبان، ادبیات، فرهنگ و تاریخ
  • کد COI اختصاصی: LLCSCONF15_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 244
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی اکبر فراتی

استاد یار دانشکده ادبیات دانشگاه تهران

فاطمه آق تومان

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشکده ادبیات دانشگاه تهران

چکیده

ارزیابی ترجمه یکی از شیوه های نقد است که به منظور اعتلای سطح کیفی و بهبود ترجمه های نهایی مترجمان امری ضروری و اثر بخش می نمایاند، تحلیل ترجمه های مختلف از متون مقدس و یا کلام بزرگان، مقایسه و تدقیق در ترجمه ها ناقد و پژوهشگر را به سوی درک بهتر و درست تری از ترجمه صحیح رهنمون شده، شیوه منطقی و علمی ترجمه را عرضه داشته، مترجمین کار آزموده و متخصصی به بار می آورد در اینجا به بررسی واژگانی ترجمه سوره فلق از مترجمان نامور، مقایسه ترجمه این مترجمان پرداخته؛ تفاوت های موجود در زبان فارسی و عربی معادلیابی در سطح واژگانی و دستوری و اختلاف بین ترجمه های مختلف را رصد کرده و بررسی و پژوهش در این حوزه مبادرت می شود. سوره مبارکه فلق از سور جز سی ام قرآن می باشد که موضوع محوری آن تحذیر و پرهیز دادن مردم از شر حسودان و فتنه گران است؛ ترجمه ها گوناگونی را از مترجمان به دست می دهد و زمینه مناسبی جهت انطباق الگوی گارسس می باشد. این پژوهش به نقد و بررسی ترجمه های آیتی، خرمشاهی، الهی قمشه ای، مکارم شیرازی، قرایتی، مجتبوی و فولادوند پرداخته است. مترجمین هم از توضیح و تفسیر و همانندسازی سود جسته اند و هم استفاده از قبض و بسط واژگانی در ترجمه آنها مشاهده می شود. میزان به کاربردن هریک از این موارد در ترجمه این مترجمان نسبی است اما به طور کلی می توان گفت معادل فرهنگی یا کاربردی کمترین کاربرد و عام وخاص و بسط واژگانی بیشترین کاربرد را داراست.

کلیدواژه ها

نقد، ترجمه، الگوی گارسس، سوره فلق، قرآن

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.