تأثیر سطوح مختلف آلودگی خاک به آرسنیک و مدت زمان در معرض قرار گرفتن بر زنده مانی کرم های خاکی

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: ششمین همایش ملی و نمایشگاه تخصصی مهندسی محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: CEE06_222
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1201
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا جمشیدی

دانشجوی کارشناسی ارشد علوم محیط زیست دانشگاه زنجان

احمد گلچین

استاد گروه خاکشناسی دانشگاه زنجان

عبدالحسین پری زنگنه

نشیار گروه علوم محیط زیست دانشگاه زنجان

عباسعلی زمانی

دانشجوی دکتری شیمی تجزیه

چکیده

کرم‌های خاکی بخشی از زنجیره‌ی غذایی و چرخه‌ی تجزیه در خاک هستند که پارامتر های رشدی آن‌ها به طور نامطلوبی تحت تأثیر آلودگی‌های خاک قرار می‌گیرد. با توجه به حساسیت کرم‌های خاکی به آلودگی‌، از آن‌ها می‌توان به عنوان شاخص زیستی خاک‌های آلوده استفاده نمود. تحقیق حاضر، به منظور بررسی حساسیت کرم‌های خاکی به سطوح مختلف آرسنیک خاک، به صورت یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی انجام شد. سطوح مختلف آلودگی خاک به آرسنیک شامل صفر، 5، 10،20، 40، 80،160 و 320 میلی گرم در کیلو گرم خاک بودند و کرم‌ها در چهار بازه‌ی زمانی مختلف 15، 30، 45 و 60 روز در معرض آن قرار گرفتند. صفات مورد اندازه گیری شامل زنده مانی، وزن و تولید کوکون توسط کرم های خاکی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج تجزیه‌ی واریانس داده‌ها نشان داد که با افزایش سطح آلودگی خاک زنده مانی، وزن و تولید کوکون به طور معنی داری کاهش می‌یابد. اثر گذشت زمان نیز بر این صفات معنی دار می باشد.

کلیدواژه ها

آلودگی خاک، آرسنیک، کرم خاکی، Eisenia fetida، فلزات سنگین

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.