بررسی روشهای وزن دهی لایههای اطلاعاتی اکتشافی درGIS روشهای رتبه بندی، درجه بندی، عددگذاری AHP و دلفی

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: اولین همایش سراسری کاربرد فن آوریها و روش های نوین در علوم زمین (معدن،زمین شناسی و محیط زیست)
  • کد COI اختصاصی: EARTHCO01_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1132
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

غلامرضا الیاس

دانشجوی کارشناسی ارشد اکتشاف معدن دانشکده فنی دانشگاه تهران

امیر عادلی سرچشمه

دانشجوی کارشناسی ارشد اکتشاف معدن دانشکده فنی دانشگاه تهران

عباس بحرودی

استاد دانشگاه تهران

چکیده

وزن دهی به فاکتورها و معیارها از مراحل مهم و حساس در بسیاری از تجزیه و تحلیلهای لایههای اکتشافی در GISاست.شناخت هر چه بیشتر روشهای وزندهی و کارایی هر یک در تجزیه و تحلیلهای گوناگون به همراه نقاط قوت و ضعف آنها گاممؤثری در انتخاب روشهای بهینه وزندهی بوده و به تبع آن میتوان نتایج پربارتر و دقیقتری را از اجرای تجزیه و تحلیلهایGIS انتظار داشت. مدیران اکتشاف میتوانند ازGIS به منظور تلفیق لایههای اطلاعاتی اکتشافی و تهیه نقشه پتانسیل معدنی به منظورتصمیمگیری در مورد اولویتهای اکتشافی آینده استفاده نمایند. روشهای وزندهی به لایههای اطلاعاتی اکتشافی درGIS به دو دسته روشهای دانش- مبنا و داده- مبنا تقسیم میشوند.در این مقاله فنون برآورد وزن با استفاده از دانش کارشناسی در کانون توجه قرار گرفته و چندین مورد از فنون قابل استفاده دروزندهی به لایههای اطلاعاتی اکتشافی درGIS و تحلیلهای تصمیم چند معیاری مورد بررسی و تحلیل قرار گرفتهاند. این فنون مشتمل بر روشهای رتبهبندی، درجهبندی، عددگذاریAHP و دلفی میباشند. این روشها به لحاظ دقت، درجه سهولت برای استفاده، توافق نظر در میان تصمیمگیران و مبانی نظری با یکدیگر متفاوت میباشند. با توجه به بررسیهای انجام شده اگر در ایجاد وزنها دغدغههای اصلی در رابطه با جنبه سهولت برای استفاده، زمان و هزینه باشد یکی از روشهای رتبهبندی و درجهبندی و اگر بهامر دقت و مبانی نظری بیشتر بها داده شود استفاده از روشAHPمناسبتر استAHP دارای قابلیت استفاده از درخت تصمیم- گیری بوده و مبانی تئوری آن نسبت به سایر روشهای دانش- مبنا از استحکام بیشتری برخوردار است. روش دلفی در مواردی که قوانین خاصی برای موضوع یا موضوعات موردنظر یافت نشده باشد، بسیار مفید بوده و میتواند از نظرات کارشناسان و به دور ازتعاملات میانفردی به بهترین شکل بهرهبرداری کند.

کلیدواژه ها

وزندهی، معیارGISرتبهبندی، درجهبندی، عددگذاریAHP روش دلفی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.