مطالبه خسارت از دولت به جهت عوارض ناشی از الزام تزریق واکسن کرونا

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: اولین همایش ملی آینده پژوهی در فقه، حقوق و علوم سیاسی
  • کد COI اختصاصی: FJLSLP01_087
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 283
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم محمدی

گروه حقوق خصوصی، واحدگرمی، دانشگاه آزاد اسلامی، گرمی، ایران

منصور عشق پور

گروه حقوق خصوصی، واحدگرمی، دانشگاه آزاد اسلامی، گرمی، ایران

چکیده

بیماری کرونا حیات جوامع توسعه یافته و در حال توسعه را به لرزه درآورد و با ایجاد آثار سهمگین و جبران ناپذیر، ابعاد مختلف زندگی فردی و اجتماعی شهروندان را تحت تاثیر خود قرار داد. در حالی که همگان برای دستیابی به درمان بیماری لحظه شماری میکردند، رونمایی از واکسنهای تولید شده با مجوز اضطراری، زمینهساز مباحث مختلف اجتماعی و حقوقی شد. در ایران و طبق مصوبه ستاد کرونا، گروه های مختلف مردم ملزم به تزریق واکسن شدند.صرف نظر از آثار این تصمیم بر بهداشت و سلامت عمومی، اعتبار حقوقی آن نیز محل بحث اندیشمندان علم حقوق واقع شده است و بیان موضع هر دو ساحت حقوق داخلی و حقوق بین المل بشر نسبت به واکسیناسیون اجباری، می تواند بر اقناع شهروندان و تمکین یا تمرد از انجام آن اثرگذار باشد. مستندات قانونی متعدد و در عین حال مبهمی برای اثبات اصل تکلیف دولت در قبال بیماریهای واگیر در قوانین و مقررات داخلی و بین المللی وجود دارد که با تکیه بر آنها و مبانی حقوقی و گاه فلسفی، باید بررسی شود که مطالبه خسارت از دولت به جهت عوارض ناشی از الزام تزریق واکسن کرونا چیست؟ پس از آن، در این مقاله، نحوه احراز رابطه سببیت و قلمرو مسوولیت مدنی دولت در قبال بیماری کرونا مورد بررسی قرار می گیرد. بررسی مبانی مطرح در مورد مسوولیت مدنی در قبال بیماری کرونا نیز موضوع دیگری است که این مقاله بدان میپردازد و اثبات میشود که مبانی سنتی در این راستا کارآمدی لازم را ندارند و باید، با تکیه بر بنیانهای فلسفی تحول قواعد مسوولیت مدنی به دنبال راهبردهای دیگری برای مکلف ساختن دولت در پیشگیری از شیوع بیماری کرونا و نیز پرداخت هزینه های درمانی مبتلایان و جبران خسارات وارده به زیاندیدگان بود.

کلیدواژه ها

جبران خسارت، مسئولیت مدنی، واکسیناسیون، منشور حقوق بیمار، کووید ۱۹

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.