بررسی میزان فرونشست در طی سال های ۲۰۱۶ - ۲۰۲۲ با روش تفاضل سنجی راداری (مطالعه موردی: دشت بوئین زهرا، استان قزوین)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: نهمین همایش انجمن ایرانی ژئومورفولوژی
  • کد COI اختصاصی: GEOO09_053
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 143
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زینب پورگنجی

دانشجوی دکتری ژئومورفولوژی دانشگاه خوارزمی

سیدمروت افتخاری

استادیار گروه آموزشی جغرافیای طبیعی دانشگاه خوارزمی

چکیده

یکی از مخاطراتی که در طی سالهای اخیر در بسیار از مناطق جهان رخ داده است، فرونشست (subsidence) یا فرونشینی لایه های سطحیخاک گفته میشود. فرونشست زمین یک مخاطره طبیعی است که در مناطق شهری و روستایی در سراسر جهان رخ میدهد. فرآیندهای طبیعی(مانند فرونشست زمین ساختی و هوازدگی فیزیکی و شیمیایی) یا فعالیت های انسانی (مانند ساخت و ساز زیرزمینی، ساخت و ساز ساختمانهای بلند و بهره برداری بیش از حد از آب های زیرزمینی و استخراج نفت) از عوامل موثر در رخ داد فرونشست هستند. فرونشست زمین ممکناست باعث ترکخوردگی سطحی، نشست تفاضلی، تخریب ساختمان و سایر اشکال آسیب به زیرساخت های شهری شود. به این ترتیب، ارزیابیریسک فرونشست زمین در مناطق شهری نقشی حیاتی در تصمیم گیری برای کاهش ریسک و مدیریت دارد. تداخل سنجی تفاضل راداری یکروش بسیار با دقت و کارآمد درمساحت های گسترده برای پایش و بررسی میزان فرونشست زمین است. در این تحقیق به بررسی میزانفرونشست زمین با تصاویر راداری در طی سالهای ۲۰۱۶ و ۲۰۲۲ در منطقه دشت بوئین زهرا در استان قزوین با روش تداخل سنجی تفاضلراداری (D-InSAR) پرداخته شده است. نتایج حاکی از میزان بالای فرونشست در دشت بوئین زهرا است و با توجه به بازدیدهای میدانی انجامشده در طی سالهای اخیر نقش چاه های پیزومتری در تشدید میزان فرونشست بسیار پررنگ و حائز اهمیت است.

کلیدواژه ها

آبهای زیرزمینی، دشت بوئین زهرا، مخاطره طبیعی، تداخل سنجی تفاضل راداری (D-InSAR)

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.