ارزیابی و پهنه بندی خطر زمین لغزش با استفاده از فرایند تحلیل شبکه ANP و شبکه مصنوعی ANN در محیط GIS (مطالعه موردی : حوضه آبخیز رودخانه رودبال داراب استان فارس)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: نهمین همایش انجمن ایرانی ژئومورفولوژی
  • کد COI اختصاصی: GEOO09_024
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 142
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدابراهیم عفیفی

استادیار گروه جغرافیا، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد لارستان

چکیده

زمین لغزش از معمول ترین مخاطرات زمین شناختی در جهان است که همواره باعث تلفات جانی وآسیب های مالی زیاد می گردد. شناسایی مناطق مستعد وقوع زمین لغزش از طریق پهنه بندی توان خطر با مدل هایتجربی مناسب، یکی از اقدامات اولیه در کاهش خسارات احتمالی و مدیریت خطر است. حوضه رودبال که در شهرستانداراب در استان فارس واقع شده به دلیل موقعیت جغرافیایی و ویژگی های طبیعی آن یکی از مناطق تقریبا مستعدکشور نسبت به وقوع زمین لغزش و سایر پدیده های مرتبط با لغزش دامنه ها میباشد. ما در این پژوهش با استفاده ازروش شبکه عصبی، مدلهای AHP ، ANP و منطق فازی با عملگرهای OR ، And ، Sum ، Product و گاما به ارزیابیخطر زمین لغزش در حوضه رودبال داراب پرداختیم. مجموعا ۹ معیار اصلی مرتبط با وقوع پدیده زمین لغزش از جملهلیتولوژی، فاصله ازگسل، شیب، جهت شیب، باش، فاصله ازجاده، ارتفاع، فاصله از آبراهه و کاربری اراضی مورد تحلیلقرارگرفت. این معیارها به عنوان نقشه های عامل، هر کدام جداگانه کلاس بندی شده و از روش های آماری ارزشگذاری شدند. نقشه نهایی تولید شده برای پهنه بندی خطر زمین لغزش در حوضه نشان داد که مجموعا حدود ۷۰درصد از حوضه در معرض خطر خیلی زیاد و زیاد زمین لغزش قرار دارد. همچنین زمین لغزه های موجود از طریقمشاهده زمینی، به عنوان شاهد زمینی (مرجع خطر) نقشه بندی شد که انطباق پذیری بالایی با روش مورد استفادهشبکه عصبی و تلفیق منطق فازی با عملگر ۳ / ۰ و ANP نشان داد.

کلیدواژه ها

پهنه بندی زمین لغزش، شبکه عصبی، منطق فازی، مدل AHP ، حوضه رودخانه رود بال

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.