اثر مقدار کاربرد نیتروژن و بهره وری آن بر عملکرد و اجزای عملکرد دو رقم سیب زمینی در شرایط قوچان

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای زراعی ایران، دوره: 21، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JFCR-21-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 131
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن نوری

دانشجوی دکتری اگرواکولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

محسن جهان

گروه اگروتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

حمیدرضا خزاعی

گروه اگروتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

مهدی نصیری محلاتی

گروه اگروتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

کوروش شجاعی نوفرست

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی مشهد، مشهد، ایران

چکیده

آزمایش در سال زراعی ۱۳۹۹-۱۳۹۸ در شهرستان قوچان به صورت کرت های خردشده بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. عامل کرت اصلی میزان مصرف نیتروژن در چهار سطح صفر، ۵۰، ۱۰۰ و ۱۵۰ کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار و عامل کرت فرعی دو رقم سیب زمینی شامل ارقام اگریا و آریندا بودند. اثر میزان مصرف نیتروژن و رقم بر تمام صفات مورد مطالعه به جز تعداد کل غده در بوته معنی دار بود، ولی اثر برهمکنش آن ها فقط بر تعداد غده متوسط و تعداد کل غده در بوته معنی دار شد. بیشترین تعداد غده های ریز به رقم اگریا با میانگین ۳/۳ غده در بوته تعلق داشت. بیشترین عملکرد مربوط به تیمار ۱۵۰ کیلوگرم نیتروژن خالص رقم آریندا با میانگین تولید ۳۶۱۱۹ کیلوگرم در هکتار و کمترین عملکرد مربوط به تیمار بدون نیتروژن رقم اگریا با میانگین تولید ۲۱۹۶۵ کیلوگرم در هکتار بود. کارایی مصرف، کارایی جذب و کارایی تبدیل نیتروژن در رقم آریندا بیشتر از رقم اگریا بود. رقم آریندا با میانگین ۲۵۱ کیلوگرم غده بر کیلوگرم نیتروژن جذب شده در هکتار از کارایی تبدیل نیتروژن بالاتری نسبت به رقم اگریا با ۱۹۹ کیلوگرم غده بر کیلوگرم نیتروژن جذب شده در هکتار برخوردار بود. بیشترین اختلاف دو رقم در کارایی تبدیل نیتروژن مربوط به سطح بدون مصرف نیتروژن و کمترین اختلاف مربوط به سطح ۱۵۰ کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار بود. به طور کلی، نتایج نشان داد که رقم مناسب جهت کشت در منطقه قوچان، رقم آریندا با سطح مصرف ۱۵۰ کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار است که نه تنها از نظر بهره وری نیتروژن نسبت به اگریا برتری دارد، بلکه از عملکرد بالاتری نیز برخوردار بود.

کلیدواژه ها

بهره وری نیتروژن, درصد نیتروژن غده, سلامت محیط زیست, شاخص برداشت, مدیریت کوددهی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.