نشانه شناسی زبان بدن در رمان «النوم فی حقل الکرز» اثر «ازهر جرجیس»

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: پژوهش های زبانشناختی در زبانهای خارجی، دوره: 13، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JFLR-13-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 223
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا جلیلیان

گروه زبان و ادبیات عربی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران.

محمدنبی احمدی

گروه زبان و ادبیات عربی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران.

جهانگیر امیری

گروه زبان و ادبیات عربی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران.

تورج زینی وند

گروه زبان و ادبیات عربی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران.

چکیده

ادبیات داستانی سرشار از نشانه های غیرکلامی از جمله علائم زبان بدن است. بررسی داستان ها از منظر ارتباطات غیرکلامی به ویژه زبان بدن که زنجیره ای از نشانه های گسترده است و پیام های متنوعی با توجه به بافت ارتباطی دریافت می شود، می تواند به خوانشی تازه از متن منجر شود. ازهر جرجیس عراقی در رمان «النوم فی حقل الکرز» از علائم زبان بدن از جمله زبان چشم، دست، سر، لامسه، اندام و ظاهر فیزیکی بهره برده است. این پژوهش درصدد است با استفاده از روش توصیفی، تحلیلی با تکیه بر رویکرد نشانه شناسی به واکاوی نقش و جایگاه زبان بدن و کارکرد آنها در این رمان بپردازد.یافته های پژوهش نشان می دهد جرجیس پیام هایی چون؛ تعجب و حیرت، اضطراب، خشم و غضب، فراموشی، ترس و... به واسطه زبان بدن به مخاطب انتقال می دهد که پرده برداری از آنها در کشف پیام نهفته در متن سهم بسزایی دارد. از میان رفتارهای غیرزبانی در رمان ذکر شده، زبان چشم با (۳۲ درصد) در جریان انتقال پیام بیشترین نقش و زبان ظاهر فیزیکی (موی صورت) با (۲ درصد) کمترین نقش را دارد و زبان بدن در این رمان بیشتر، جایگزین و جانشین ارتباط کلامی شده است اما در مواردی نیز برای تکمیل کردن پیام کلامی یا پیام های کلامی را مورد تاکید بیشتر قرار داده است. بکارگیری زبان بدن در این رمان موجب افزایش ظرفیت نمایشی داستان شده است.

کلیدواژه ها

نشانه شناسی , زبان بدن , ارتباطات غیرکلامی , النوم فی حقل الکرز , , ازهر جرجیس

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.