مطالعه تطبیقی عناصر راهبردهای نظامی به کار رفته در نبردهای زمینی دو جنگ جهانی اول و دوم

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه راهبرد دفاعی، دوره: 21، شماره: 81
  • کد COI اختصاصی: JR_DSSN-21-81_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 136
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا شاهقلیان قهفرخی

رئیس

فریدون طالب پو ر

رئیس

داود آقامحمدی

رئیس

چکیده

چکیده موضوع جنگ جهانی اول و دوم به دلیل گستردگی و جهانشمولی و به لحاظ تاثیرات بسیار عمیق و کلی آن در روند و سیر صعود و سقوط قدرت ها و پیدایش کشورها و نظام های جدید و نابودی برخی کشورها و نظام ها، تاثیرات مهمی در پیمان های تازه سیاسی و زندگی ملت ها داشته است. هدف از این پژوهش تطبیق راهبردهای نظامی به کار رفته در نبردهای زمینی دو جنگ جهانی اول و دوم می باشد. با توجه به ماهیت موضوع و در مسیر پاسخ گویی به سوال های اصلی و فرعی، در این تحقیق از روش تحلیل محتوا جهت مفهوم برداری از داده ها و به شیوه مطالعه تطبیقی جهت بررسی و تجزیه و تحلیل موضوع استفاده شده است.  از نظر نوع تحقیق در دسته پژوهش های توسعه­ای قرار دارد. روش و ابزار گردآوری اطلاعات و داده ها نیز به شیوه کتابخانه ای – اسنادی می باشد. نتایج تحقیق نشانگر آن است که در جنگ جهانی اول، آتش و در جنگ جهانی دوم، تحرک نقش اصلی را بر عهده داشته اند. ورود تانک در جنگ جهانی اول و هواپیما در جنگ جهانی دوم، ماهیت جنگ را در عرصه فناوری دستخوش تحول نمود. عمق میدان نبرد در جنگ جهانی دوم نسبت به اول به­دلیل افزایش برد سلاح ها افزایش یافت. تغییر و تحول در ابزارهای راهبردی از آتش به تحرک میل نموده و بعد چهارم جنگ یعنی اهمیت «زمان» را بیش از پیش آشکار ساخت. تنوع در روش های جنگیدن، مانور و قابلیت انعطاف در عرصه میدانی را عاملی برترساز معرفی نمود. اهداف فقط از جنبه نظامی خارج و با جنبه های متعدد سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، راهبردی و ... مورد کنکاش قرار گرفت.

کلیدواژه ها

واژگان کلیدی:   راهبرد, راهبرد نظامی, جنگ, نبردهای زمینی, جنگ جهانی اول, جنگ جهانی دوم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.