انتخاب شناساگرهای حدود قابل قبول تغییر LAC به منظور توسعهگردشگری پایدار در غار قوری قلعه

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: هفتمین کنفرانس بین المللی پژوهش های کاربردی در علوم و مهندسی
  • کد COI اختصاصی: CARSE07_247
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 146
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سارا چراغی

کارشناس ارشد علوم و مهندسی محیط زیست، گرایش ارزیابی و آما یش سرزمین، دانشکدگان کشاور زی و منابع طبیعی دانشگاه تهران،کرج، ایران

افشین دانه کار

استاد، گروه محیط ز یست، دانشکده منابع طبیعی، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران

افشین علیزاده شعبانی

دانشیار، گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران

چکیده

غار، حفره هایی هستند که به طور معمول بر اثر حل شدن سنگ ها با آب و ذوب شدن یخ ها ایجاد می شود. آب های زیرزمینی هنگامنفوذ در سنگ های آهکی آنها را در خود حل و فضاهای خالی بین آ نها ایجاد می کند با ادامه این فرایند غار ایجاد می شود. بزرگ ترینو شگفت انگیزترین غارها در سنگ های آهکی به وجود آمده اند. بعضی غارها، فقط یک حفره کوچک اند که فقط یک نفر می تواند واردآن شود. برخی دیگر، گذرگاه ها و اتاقک های تو در تو دارند. غارها یکی از محیط های طبیعی حساس و شکننده هستند، که باویژگی های خاص اقلیمی، زیستی و جغرافیایی خود، گردشگران فراوانی را به سمت خود جلب می کند. به منظور دستیابی به اهدافگردشگری پایدار در غار، روش های مدیریتی متنوعی به کار گرفته شده است. یکی از رو شهای مدیریت گردشگری در تفرجگا هها یطبیعی، حدود قابل قبول تغییر LAC است. این فرآیند مدیریتی به صورت مطالعه موردی در غار قوری قلعه مورد استفاده قرارگرفت. چارچوب LAC برای انتخاب شناساگرهای مهم و مرتبط با رضایت بازدیدکنندگان و تعیین میزان استاندارد آنها نیازمندجمع آوری و تلفیق داده های اکولوژیک و اجتماعی-اقتصادی در منطقه مورد مطالعه است. در گام اول، مسایل و نگرانی های منطقهشناسایی شد. در گام دوم، طبقه فرصت تفرجی گردشگاه مورد شناسایی قرار گرفت. در گام سوم، شناساگرهای موثر بر رضایتگردشگران، تعیین شد. گام آخر نیز مرحله مشخص شدن میزان استاندارد این شناساگرها بود. در این مطالعه، شناساگرهای حدودقابل قبول تغییر، زباله های سطح گردشگاه، تراکم افراد در سطح گردشگاه، فاصله با افراد یا خانواده های دیگر، تابلوه ای مس ی رپیمایش به عنوان شناساگر تعیین شد. هر سه شناساگر، همبستگی معناداری با رضایت گردشگران داشتند و حد قابل قبول تغییر(استاندارد) برای هر سه شناسگر مشخص شد. میزان استاندارده ای تعیین شده برای شناساگر زباله های سطح گردشگاه کمتر از ۱۲درصد از سطح گردشگاه، تراکم افراد و گروه های مراجعه کننده در سطح گردشگاه کمتر از ۱۱۳ نفر در هکتار و فاصله بهینه تابلوهایمسیر پیمایش حدود ۱۰ متر تعیین شد .

کلیدواژه ها

مدیریت گردشگری، حدود قابل قبول تغییر، گردشگری غار، غار قوری قلعه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.