تحلیلی بر رابطه بین تغییرات سبک زندگی و الگوی مسکن اسلامی مطالعه موردی: کلان شهر تبریز

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه جغرافیا و برنامه ریزی، دوره: 27، شماره: 83
  • کد COI اختصاصی: JR_GEOP-27-83_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 99
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی میرزایی

گروه آموزشی جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه تبریز

محمدرضا پورمحمدی

گروه جغرافیا و برنامه ریزی دانشکده جغرافیا و برنامه ریزی دانشگاه تبریز

شهریور روستایی

هیات علمی جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه تبریز

چکیده

هدف پژوهش حاضر تحلیل رابطه بین تغییرات سبک زندگی و الگوی مسکن اسلامی در کلان شهر تبریز می باشد. روش تحقیق حاضر توصیفی، پیمایشی و استنباطی با مراجعه به متون اسلامی و منابع معرفتی با تکیه بر آیات قرانی و روایات انجام گرفته است و برای دستیابی به اهداف موردنظر از ابزار پرسشنامه گردید. جامعه آماری تحقیق را کلیه ساکنان و تمام سطح کلان شهر تبریز که از شیوه نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شد. برای تایید و یا رد فرضیه ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSSبه تحلیل داده های پرسشنامه و برای آزمون رابطه بین متغیرها و رتبه بندی شاخص ها و مولفه های تحقیق از مدل رگرسیون چندگانه(MLR) و آزمونT تک نمونه استفاده گردید؛ همچنین با استفاده از مدل تحلیل شبکه ای(ANP) با استفاده از نرم افزار Super Decisions بر اساس نظرات کارشناسان با توزیع ۳۰ پرسشنامه نیز سنجیده شد و به رتبه بندی گویه های هر یک از مولفه ها و شاخص های تحقیق پرداخته شد. نتایج تحقیق حاکی از آن است که ضریب همبستگی چندگانه کل برای متغیرهای مستقل و وابسته ۰.۹۰۶ R=و ضریب تعیین برابر با ۰.۸۲۲ و ضریب تعیین تعدیل شده برابر با ۰.۸۱۸ به دست آمد که نشان از همبستگی بالای متغیر سبک زندگی و الگوی مسکن اسلامی می باشد. به طوری کلی از ۳۹ زیر شاخص های سبک زندگی ۱۲ گویه آن که تغییرات در ارزش های سبک زندگی را در تحقیق حاضر نشان می دهد به ترتیب متعلق به شاخص ارزش های منزلتی با ضریب(۰.۳۶۷)، ارزش های فرهنگی(۰.۲۴۳)، الگوهای رفتاری(۰.۲۱۵)، ارزش های اقتصادی(۰.۱۳۲) که امتیازات بالایی را کسب کرده اند و ارزش های اجتماعی، هویت دینی، مکانی و فضایی و زیست محیطی در رتبه پایینی قرارگرفته و کم رنگ شدن ارزش فرا مادی در برابر ارزش های مادی نشان از معنادار بودن بین تغییرات در ارزش های سبک زندگی بوده که الگوی مسکن اسلامی را به سوی مدرنیزه شدن سوق داده است.

کلیدواژه ها

سبک زندگی, الگوی مسکن اسلامی, کلان شهر تبریز, مدل رگرسیون چند متغیره, T تک نمونه, مدل تحلیل شبکه ای

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.