معیار های هیدرولیکی و سازه ای طراحی سدهای انفجاری در رودخانه های کوهستانی

  • سال انتشار: 1386
  • محل انتشار: سومین کنگره ملی مهندسی عمران
  • کد COI اختصاصی: NCCE03_576
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1979
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدجواد نصراصفهانی

کارشناس ارشد سازه های آبی سازمان آب و برق خوزستان

محمود شفاعی بجستان

استاد دانشکده مهندسی علوم آب دانشگاه شهید چمران اهواز

جواد احدیان

دانشجوی دکتری سازه های آبی دانشگاه شهید چمران اهواز

چکیده

در راستای اجرای سریع و تکنیک های ساده ساخت سد و همچنین کاهش هزینه ای اجرایی، پیشرفت های بسیاری در زمینه ساخت انواع سد و بهره گیری از انواع مصالح و روش اجرایی مشاهده می شود. از این جمله می توان احداث سدها انفجاری را نام برد. سدهای انفجاری متعارف برای تحقق اهداف مختلف همچون استفاده به منظور بالا آوردن سطح اب رودخانه ها از دره های عمیق برای انتقال حوضه به حوضه، استفاده به منظور احداث سیستم انحراف رودخانه (فرازبند و نشیب بند)، استفاده جهت کنترل فرسایش و حمل رسوب رودخانه ها و جلوگیری از پرشدن مخازن سدهای پایین دست، استفاده به منظور ذخیره سازی و ... ساخته می شوند. طبقه بندی این نوع سدها به دو روش طبقه بندی بر اساس" اهداف و منظورها" و طبقه بندی بر اساس" وضعیت سازه بدنه سد" صورت میگیرد. وجود رود خانه های پرآب در مناطق کوهستانی، وجود دره های تنگ و ستیغ های بلند و شرایط زمین شناسی و توپوگرافی دره ها موجب شده است که بتوان با امیدواری زیاد اذعان نمود که می توان از سدهای انفجاری، بدلیل ارزانی و سرعت اجرا در توسعه منابع آبی استفاده شایانی کرد. از طرفی طراحی این گونه سدها در آبراهه های کوهستانی مستلزم لحاظ کردن شرایط سازه ای از قبیل اعمال نیروهای دینامیکی بر سازندهای منطقه می باشد. همچنین جهت طراحی آنها باید شرایط آب بندی سد با استفاده از پوشش های مدرن مد نظر قرار گیرد. در این مطالعه شرایط بهینه طراحی این گونه سدها در مسیر رودخانه های کوهستانی بر اساس اهداف یاد شده آمده است.

کلیدواژه ها

سدهای انفجاری ، کنترل رسوب ، انحراف رودخانه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.