بررسی رابطه تمایزیافتگی خود، استرس والدگری و راهبردهای مقابله ای با نقش میانجی عملکرد خانواده در مادران کودکان مبتلا به اختلال یادگیری

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: هفتمین همایش بین المللی روانشناسی، علوم تربیتی و حقوق کودک در جهان اسلام
  • کد COI اختصاصی: TCONF07_428
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 118
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه سخایی

دانشجوی کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی، واحد علوم پزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی، شهر تهران، ایران

بیتا بهرامی

گروه روانشناسی، واحد علوم پزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی، شهر تهران، ایران

چکیده

پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه بین تمایزیافتگی خود، استرس والدگری و راهبردهای مقابله ای با نقش میانجی عملکرد خانوادهدر مادران کودکان مبتلا به اختلال یادگیری انجام شد. با استفاده از روش نمونه گیر ی در دسترس، ۲۰۰ نفر از کلیه مادران کودکان مبتلابه اختلال یادگیری در منطقه یک شهر تهران در بازه زمانی سه ماه اول سال ۱۴۰۱ انتخاب شدند. سپس افراد نمونه به سوالاتپرسشنامه های، تمایز یافتگی خود (اسکورون و اسمیت، ۲۰۰۳) ، فرم کوتاه مقیاس استرس والدگری (آبدین، ۱۹۹۰)، راهبردهای مقابله ای(بیلینگز و موس، ۱۹۸۱ ) و عملکرد خانواده (اپشتاین، بالدوین و بیشاب، ۱۹۸۳ ) پاسخ دادند. نتایج این پژوهش نشان داد که متغیرهایبرونزاد تمایزیافتگی خود و راهبرد مقابله ای متمرکز بر حل مسئله به میزان ۴۴/۸ درصد توانستند تغییرات متغیر عملکرد خانواده را تبیین کنند؛ همچنین متغیرهای برونزاد و میانجی عملکرد خانواده به میزان ۳۵/۱ درصد توانستند تغییرات متغیر استرس والدگری را تبیینکنند. در نهایت نتایج تحلیل مسیر نشان داد عملکرد خانواده در رابطه بین تمایزیافتگی خود و راهبردهای مقابله ای با استرس والدگری درمادران کودکان مبتلا به اختلال یادگیری، نقش میانجی را ایفا میکند. همچنین بین تمایزیافتگی خود با عملکرد خانواده در مادرانکودکان مبتلا به اختلال یادگیری، رابطه وجود دارد؛ بین راهبردهای مقابله ای با عملکرد خانواده در مادران کودکان مبتلا به اختلالیادگیری، رابطه وجود دارد؛ بین عملکرد خانواده با استرس والدگری در مادران کودکان مبتلا به اختلال یادگیری، رابطه وجود دارد؛ بینتمایزیافتگی خود با استرس والدگری در مادران کودکان مبتلا به اختلال یادگیری، رابطه وجود دارد و بین راهبردهای مقابله ای با استرسوالدگری در مادران کودکان مبتلا به اختلال یادگیری، رابطه وجود دارد.

کلیدواژه ها

تمایزیافتگی خود، استرس والدگری، راهبردهای مقابل های، عمل کرد خانواده، اختلال یادگیری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.