جایگاه برنامه ریزی شهری در ساماندهی بافت های فرسوده و ناکارآمد شهری

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: هفتمین همایش بین المللی مهندسی عمران، معماری ،شهرسازی با رویکرد توسعه پایدار
  • کد COI اختصاصی: ACUSCONF07_030
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 175
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا رجایی

محسن فرجی

سعید لک علی آبادی

چکیده

شکل گیری برخی از محلات و مناطق شهرهای بزرگ بنا به دلایل متعدد بگونه ای است که با ضوابط و معیارهای شهرسازی و معماریامروز به ویژه در کلان شهرها مغایرت دارد. این بافت به مرور زمان فرسوده تر شده و علاوه بر فرسودگی ابنیه، شبکه تاسیسات شهری آنهانیز فرسوده شده و کارکردهای شهری خود را از دست می دهند.بافت فرسوده و قدیمی شهری به دلایلی همچون مرکزیت همیشگی درشهر، دارای اهمیت خاصی است. یکی از راه های پاسخگویی مناسب به این نوع از بافت های شهری اقدماتی از جمله نوسازی و بهسازی،بازآفرینی شهری می باشد. نوسازی و بهسازی بافتهای فرسوده شهری به عنوان مساله ای با ابعاد مختلف اجتماعی، اقتصادی، حقوقی، فنیاز اوایل دهه ۸۰ در برنامه های دولت و شهرداری ها قرارگرفته است. این مقاله با رویکرد توصیفی-تحلیلی، با هدف بررسی و ساماندهی بافت های فرسوده از منظر برنامه ریزی شهری، نگارش شده است. بافت فرسوده، به مفهوم فرسودگی کالبدی و اجتماعی، محصول تاثیر و تاثرمتقابل فرایندهای اجتماعی و فضای جغرافیایی است. بدین سبب موضوع بهسازی و نوسازی بافت های فرسوده شهری، همواره یکی ازمسائل و چالش های شهرهای امروزی است، که اندیشمندان حوزه های مختلف و مدیران شهری را به حیطه تلاش در جهت بهسازی ونوسازی آن کشانده است. نتایج پژوهش ها نشان می دهد اهمیت موضوع بافت های فرسوده شهری و خطرپذیری بالای مناطق شهری،بازسازی و بهسازی بافت های مذکور، جهت جلوگیری از خسارات جانی و مالی زلزله یکی از مهمترین موضوعات در رابطه با بافت هایفرسوده شهری می باشد و یکی از موانع اصلی احیای این بافت ها، نحوه تامین مالی این پروژه ها است. این فرایند بدون مشارکت مردمغیرممکن و یا بسیار دشوار می باشد. عدم رعایت اصول ساخت و ساز و ضوابط قطعه بندی و تراکم و سطح اشغال و ایمنی ساخت وساز دربافتهای مذکور طی مدت زمان شکل گیری وتوسعه خود موجب شکل گیری بافت های فرسوده وخطرساز شهری گردیده و این روندهمچنان ادامه دارد.

کلیدواژه ها

مدیریت، مشارکت، ساماندهی، بافت فرسوده شهری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.