بررسی تطبیقی پارادوکس در شعر مقاومت محمود درویش و قهارعاصی مورد پژوهی مجموعه های شعری «تعتذر اما فعلت- کزهر اللوز او ابعد» و «تنها ولی همیشه - از آتش از ابریشم»

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دومین همایش ملی ادبیات تطبیقی پارسی، عربی و انگلیسی
  • کد COI اختصاصی: COLITCONF02_078
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 199
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

وحید الله جمال

دانشجوی دکتری گروه زبان و ادبیات عربی، دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره)، قزوین، ایران

عبدالعلی آل بویه لنگرودی

دانشیار گروه زبان و ادبیات عربی دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره)، قزوین، ایران

چکیده

متناقضنما یا پارادوکس یکی از شگردهای هنری است که باعث برجستگی کلام و آشنازدایی می شود، این شگرد از دیرباز موردتوجه شاعران بوده و آنانبا استفاده از آن حس کنجکاوی خواننده را برانگی خته و میزان دریافت لذت ادبی متن را فراگیر می سازند. شاعران چیره دست می کوشند تا با بهره وری از این ترفند بیانی معانی و مفاهیم تاز های را خلق کنند. پژوهش حاضر در نظر دارد که این آرایه هنری را از حیث ساخت به دو شیوه «ترکیبی و معنایی» در شعر محمود درویش و قهار عاصی با نگا ه سبکی و محتوایی مبتنی بر رویکرد ادبیات تطبیقی مورد تحلیل و بررسی قرار دهد تا اندیشه های شاعرانه ونوآوری های فکری و ادبی آنان را برجسته سازد. بررسی نشان می دهد که بهره گیری از این آرایه هنری موردتوجه این دو شاعر متعهد بوده است؛ آنان بااستفاد ه از متناقض نما کلام خویش را برجسته ساخته و تصاویر زیبایی آفرید هاند؛ همچنان متتناقض نمای معنایی نسبت به ترکیبی بیشترین بسامد تکرار را درشعر این دو شاعر دارد و نیز تنوع استفاده از این شگرد بیانی در شعر محمود درویش نسبت به قهار عاصی بیشتر است.

کلیدواژه ها

ادبیات تطبیقی، متناقض نما، محمود درویش، قهار عاصی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.