خصوصیات کنگلومرا میزبان کانی سازی درمنطقه اکتشافی کلاته برق، شمالغرب بردسکن ، خراسان رضوی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: چهل و یکمین گردهمایی (همایش ملی) علوم زمین
  • کد COI اختصاصی: GSI41_089
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 150
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محدثه ابراهیمی

گروه زمینشناسی، دانشکده علوم دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد

محمدحسن کریمپور

گروه زمینشناسی و گروه پژوهشی اکتشاف ذخایر معدنی شرق ایران، دانشکده علوم، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد

علیرضا مظلومی بجستانی

گروه زمینشناسی، دانشگاه پیام نور مشهد، مشهد

چکیده

منطقه اکتشافی کلاته برق از نظر موقعیت زمین شناسی به عنوان بخشی از مجموعه آتشفشانی - رسوبی ائوسن جنوب زون سبزوار محسوب می شود. براساس مطالعات صورت گرفته در این پژوهش ، زمین شناسی منطقه شامل برونزدهایی از واحدهای آتشفشانی به سن ائوسن با ماهیت حدواسط تا مافیک بوده، که گدازه ها دارای ترکیب آندزیت و بازالت هستند. همچنین توده های نفوذی پیروکسن دیوریت تا میکرو گابرو و واحدهای رسوبی شامل کنگلومرا، آهک ، ماسه سنگ ، مارن و رسوبات عهد حاضر است . کانی سازی با روند شمال شرقی - جنوب غربی در مرز واحدکنگلومرایی با سنگ آهک نومولیت دار بوده، اما میزبان اصلی کانی سازی مس در منطقه اکتشافی کلاته برق واحد کنگلومرایی می باشد و کانی سازی در زمینه و داخل قطعات کنگلومرا قابل مشاهده است . در بین کانه های اولیه و ثانویه به ترتیب کالکوزیت و مالاکیت فراوانترین آنها به شمار می آیند. شکل و حالت کانی سازی در زمینه واحدکنگلومرایی به صورت پراکنده و رگچه ای و در داخل قطعات بیشتر به صورت پرکننده فضا خالی بوده است . اندازه قطعات کنگلومرا کمتر از۱سانتی متر تا بزرگتر از۱۰سانتی متر متغییر بوده و فضای بین آنها با سیمان کربناته پرشده است . جنس قطعات واحدکنگلومرایی متفاوت بوده و ترکیبی از قطعات رسوبی ، آذرین و آذرآواری است . بر همین اساس می توان از اصطلاح کنگلومرای آواری و پلی میکتیک برای آن استفاده کرد. همچنین براساس پارامترهای مربوط به ویژگی بافتی با توجه به اینکه میزان زمینه کمتر از ۱۵ درصد است و قطعات تشکیل دهنده سنگ درتماس با یکدیگر هستند، واحد کنگلومرایی به عنوان اورتوکنگلومرا در نظر گرفته می شود. جنس سنگ میزبان، نوع کانه ها، ساخت و بافت کانی سازی در منطقه اکتشافی کلاته برق بیشترین شباهت را به ذخایر تیپ مانتو دارد.

کلیدواژه ها

کنگلومرا، مس مانتو، کانی سازی ، شمالغرب بردسکن

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.