شناسایی مولکولی سوش مایکوباکتریوم توبرکلوزیس مقاوم به دارو های رده اول و دوم دارویی بر روی ژن های مرتبط در نمونه های بالینی جدا شده از بیماران مشکوک به سل

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله تازه های بیوتکنولوژی سلولی – مولکولی، دوره: 13، شماره: 49
  • کد COI اختصاصی: JR_NCMBJ-13-49_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 242
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سامر منتظری

Department of Biology, North Tehran Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran

عباس اخوان سپهی

Department of Biology, North Tehran Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran

علیرضا قاسم پور

Department of Biology,Shahid Beheshti University, Tehran, Iran

احمد مجد

Department of Biology, North Tehran Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran

سعید ذاکر بستان آباد

Department of Biology, Parand Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran

چکیده

سابقه و هدف: تشخیص بیماری سل مقاوم به دارو با توجه به اهمیت کنترل بیماری سل از ارزش بالایی برخوردار است. شناسایی و معرفی روش تشخیصی سریع و اختصاصی برای عامل بیماری سل، مایکوباکتریوم تبوبر کلوزیس دارای اهمیت بسزایی است. . هدف از این مطالعه تشخیص مولکولی وجود مایکوباکتریوم تربرکلوزیس مقاوم به دارو های رده اول و دوم درمانی در بیماران مشکوک به سل می باشد. مواد و روش­ها: این مطالعه بر روی ۲۸۹۵ بیمار مراجعه کننده به مراکز آزمایشگاهی مختلف که مشکوک به سل بوده ­اند صورت گرفت و نمونه هایی که روی محیط کشت مثبت شدند با روش ارزیابی مقاومت دارویی بررسی و انجام توالی یابی روی ژن های مقاوم به دارو برای اخذ توالی و شناسایی جهش مربوطه در ژن های katG, rpoB, rrsL, gyrA صورت گرفت. یافته­ ها:  طی مدت مطالعه از تاریخ مهر ۱۳۹۷ تا اسفند ۱۴۰۰، ۲۸۹۵ نفر که در مجموع ۲۸۳ نمونه مثبت که ۶۰ نمونه مقاوم جدا گردید که موتاسیون های مربوطه در هر ژن بر اساس تغییرات باز آلی روی ژن مربوطه مشخص گردید. نتیجه­ گیری:  با توجه به این که تشخیص بیماری سل علی الخصوص در مورد مایکو باکتریوم توبرکلوزیس زمان بر می باشد و هم چنین بعد از مثبت بودن نمونه انجام تست ارزیابی مقاومت طولانی می باشد، شناسایی مولکولی و انجام توالی یابی و مشخص شدن جهش مربوطه روی ژن مربوطه دارو ، امکان تشخیص دقیق بالا رفته و درمان به موقع را مهیا می سازد.

کلیدواژه ها

Mycobacterium tuberculosis, Drug Resistant, Tuberculosis patient., Iau Science, مایکوباکتریوم توبرکلوزیس, مقاومت دارویی, بیماران سلی, Iau Science

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.