بررسی تاثیر مدت خیار شرط در وضعیت حقوقی عقود مسامحه و مغابنه از نظر فقها، رویه قضایی و دکترین معاصر

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: همایش ملی مطالعات بنیادین فقهی،حقوقی؛ نظریه ها، رویکردها، چالش ها
  • کد COI اختصاصی: LAWKHO01_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1292
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی فتوحی راد

استادیار گروه حقوق، موسسه آموزش عالی خراسان

چکیده

بر مبنای اصل آزادی قراردادها، اشخاص ممکن است بنا به جهاتی اقدام به درج خیار شرط در قرارداد نمایند؛ به موجب این خیار، حق فسخ قرارداد به یکی از ایشان یا شخص ثالثی در مدت معینی اعطا می گردد. مبنای ایجاد این خیار اراده و خواست طرفین بوده و ماهیتی قراردادی دارد. بر این اساس این پرسش اصلی مطرح می شود که آیا در تمام قراردادها لازم است مدت خیار برابر ماده ۴۰۱ق.م معلوم باشد یا ممکن است در مورد برخی عقود، به رغم عدم تعیین مدت، خدشه ای به صحت و اعتبار شرط و عقد وارد نشود؟ در این تحقیق با روش توصیفی- تحلیلی با بررسی نظریات فقها و حقوقدانان در پی آنیم که مبنای بطلان شرط خیار بدون مدت که موجب بطلان عقد است را روشن سازیم. علاوه بر این ضرورت دارد تاثیر بطلان شرط خیار مجهول در وضعیت حقوقی هر یک از عقود مسامحه و مغابنه بررسی شود. این پژوهش بر این فرضیه استوار است که مبنای بطلان شرط بدون مدت، غرر حاصل از درج چنین شرطی در عقود مغابنه است اما این نتیجه در تمام عقود مسامحه و تا حدودی که با طبیعت عقد سازگار است لزوما وجود ندارد.

کلیدواژه ها

خیار شرط، تعیین مدت، عقود مسامحه و مغابنه، مبنای بطلان، غرر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.