بهینه سازی الگوی تحویل آب در سناریوهای کاهش تخصیص آب شبکه آبیاری زرینه رود با استفاده از الگوریتم PSO

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله تحقیقات آب و خاک ایران، دوره: 52، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_IJSWR-52-5_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 99
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیف الله خدادادی

Ph.D. Graduate of Irrigation and Drainage, Department of Water Engineering, Urmia University, Urmia, Iran.

مهدی یاسی

Associate Professor, Department of Irrigation and Reclamation Engineering, College of Agricultural Engineering and Technology, University of Tehran, Tehran, Iran.

محمد جواد منعم

Professor, Department of Hydraulic Structures, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran.

چکیده

بهینه سازی عملکرد بهره­برداری شبکه­های آبیاری سطحی از ملزومات اساسی افزایش بهره­وری مصرف آب در حوضه دریاچه ارومیه برای احیاء آن است. الگوریتم­های متعددی برای بهینه­سازی توسعه یافته­اند که در این تحقیق، الگوریتم فراکاوشی رفتار جمعی ذرات با قابلیت هوش­جمعی، حافظه ذرات و نیز سرعت بالای همگرایی، برای بهینه­سازی الگوی تحویل آب انشعابات ساحل چپ شبکه زرینه­رود طی دو سناریوی کمبود آب، بکار گرفته شد. در سناریوی اول امکان بهبود زمانی و مکانی الگوی تحویل آب برای اجرایی نمودن مصوبه کاهش ۴۰ درصدی مصارف آب کشاورزی ستاد احیاء دریاچه ارومیه؛ و در سناریوی دوم شرایط تامین کمینه ۷۰ و بیشینه ۹۰ درصد نیاز آبی شبکه مدل شده است. مقادیر مناسب پارامترهای مدل با تحلیل حساسیت تعیین گردید، و در مدلسازی دو سناریو استفاده شد. نتایج بدست آمده از سناریوی اول بیانگر تامین ۶۶ درصد نیاز آبی، ارتقاء ۹ درصدی شاخص راندمان، و افزایش ۳۰ و ۳۸ درصدی شاخص های پایداری و عدالت توزیع است. در سناریوی دوم، ۸۲ درصد نیاز آبی تامین شده و شاخص های راندمان، پایداری و عدالت توزیع به ترتیب تا ۲۵، ۳۳ و ۴۲ درصد افزایش یافتند. سناریوی دوم بدلایل کاهش تدریجی آب تحویلی و بهبود مقادیر شاخص­های عملکرد، با حفظ آستانه اعتمادپذیری و اطمینان بیشتر بهره برداران شبکه، گزینه برتر این تحقیق می باشد.

کلیدواژه ها

Water Delivery Schedule, Particle Swarm Optimization (PSO) algorithm, Zarinehroud irrigation network, Urmia Lake

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.