برآورد نیاز آبی، ضریب گیاهی و بهره وری آب انگور در دو سیستم کشت داربستی و خزنده در منطقه ملکان

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله تحقیقات آب و خاک ایران، دوره: 53، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJSWR-53-2_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 119
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امید عروجیان مشهدی

Water Engineering and Management Department, School of Agriculture, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran.

سید مجید میرلطیفی*

Water Management and Engineering Department, School of Agriculture, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran

حسین دهقانی سانیج

Associate Researcher, Agricultural Engineering Research Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization, Karaj, Alborz, Iran

چکیده

اعمال مدیریت آبیاری باغ های انگور بر اساس نیاز آبی گیاه در نواحی خشک و نیمه خشک به منظور بهبود تولید پایدار و بهره وری آب از اهمیت بسیاری برخوردار است. به منظور برآورد نیاز آبی، ضرایب گیاهی و بهره وری آب انگور رقم سلطانی در منطقه ملکان در استان آذربایجان شرقی دو پژوهش مزرعه ای در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در دو سیستم کشت داربستی و خزنده، تحت سیستم آبیاری قطره ای زیر سطحی در سال ۱۳۹۹ انجام شد. با استفاده از داده های حاصل از اندازه گیری های دوره ای اجزای بیلان آب در مزرعه، نیاز آبی ( محاسبه گردید. کلیه عملیات داشت به صورت بهینه انجام و در طول آزمایش سعی شد باتوجه به نتایج اندازه گیری رطوبت خاک، با انجام آبیاری به موقع، رطوبت خاک از حد رطوبت سهل الوصول کمتر نگردد تا گیاه دچار تنش رطوبتی نشود. میانگین  انگور در طول دوره رشد در کشت داربستی ۴۵۱ میلی متر و در کشت خزنده ۳۹۴ میلی متر بود. بهره وری آب به ازای هر متر مکعب تبخیر-تعرق و آب آبیاری به ترتیب در کشت داربستی ۸۳/۵ و... کیلوگرم و در کشت خزنده به ترتیب ۸۳/۵ و ۱/۶ کیلوگرم بود. حداکثر ضریب گیاهی () انگور در کشت داربستی ۹/۰ و در کشت خزنده ۸۲/۰ بود که نشان داد میزان تبخیر-تعرق واقعی انگور در طول فصل رشد همواره کمتر از تبخیر-تعرق مرجع بوده است.

کلیدواژه ها

Evapotranspiration, Micro-irrigation, Sultana cultivar, Water consumption

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.