بررسی نقش انواعی از پریفایتون در آزادسازی و جذب فسفر نامحلول در یک آزمایش درون شیشه ای

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله تحقیقات آب و خاک ایران، دوره: 53، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_IJSWR-53-6_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 152
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی بهشتی

Department of soil science, College of Agriculture and Natural Resources, Karaj

حسینعلی علیخانی

Department of Soil Science and Engineering, College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran

احمدعلی پوربابایی

Department of Soil Science and Engineering, College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran

حسن اعتصامی

Faculty member of Department of Soil Science, University College of Agriculture & Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran Tel & Fax: (+۲۶) ۳۲۲۳۱۷۸۷ P.O. Box: ۳۱۵۸۷-۷۷۸۷۱

هادی اسدی رحمانی

The head of soil biology department og soil and water research institute

مصطفی نوروزی

Assistant Professor, Department of Biotechnology faculty of biological sciences Alzahra University

چکیده

پریفایتون یک لایه زیستی است که به طور گسترده در زمین­های غرقابی مانند شالیزارها حضور دارد و نقش مهمی در چرخه عناصر غذایی در این اکوسیستم­ها ایفا می­کند. تاکنون، به نقش این لایه زیستی در انحلال و جذب فسفر نامحلول در شالیزارهای کشور پرداخته نشده است. این مطالعه در آزمایشگاه تحقیقاتی گروه علوم و مهندسی خاک دانشگاه تهران در سال ۱۳۹۹با هدف بررسی نقش پریفایتون­های رشد کرده در شالیزارهای استان گیلان در آزادسازی و جذب فسفر انجام شد. برای این منظور از ۲۰ مزرعه شالیزاری استان گیلان از دو بخش اپی­پلون (LON) و اپی­فایتون (TON) نمونه­برداری شد. نتایج این مطالعه نشان داد که حدود ۶۸ درصد جمعیت اجزای اتوتروف در نمونه­های اپی­پلون و اپی­فایتون مربوط به دو جنس Chlorella و Chlorococcum بود. جنس­های Lyngbya، Scenedesmus، Nostoc و Navicula در رتبه­های بعدی بیشترین فراوانی قرار داشتند. نتایج انحلال فسفات نشان داد که نمونه LON ۶ و ۱۳ و TON ۸ بیشترین توان انحلال فسفر را دارند. توان جذب فسفر در نمونه LON ۶ و ۱۳ نیز بسیار بالا بود و نسبت به زیست توده اولیه به ترتیب ۱۸۴۰ و ۲۰۰۰ درصد افزایش یافته است. این مقدار در نمونه TON ۸ برابر ۸۲۵ درصد بود. همچنین نتایج نشان داد که نمونه­های اپی­پلون توانایی بالاتری نسبت به نمونه­های اپی­فایتون از نظر جذب و نگهداری فسفر دارند. به طور کلی نتایج این مطالعه نشان داد که پریفایتون توانایی بالایی در جذب فسفر دارد که این به کاهش هدر رفت کود مصرف شده منجر می­شود و به افزایش کارایی آن کمک شایانی می­نماید و از این جهت منجر به کاهش آلودگی غیرنقطه­ای می­شود.

کلیدواژه ها

Phosphate-solubilizing bacteria, Periphyton, Slow-release fertilizer, Phosphorus, Algae

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.