بررسی اثر عمق نفوذ پلکان در محیط متخلخل بر تبادل جریان های سطحی و زیرسطحی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله تحقیقات آب و خاک ایران، دوره: 53، شماره: 7
  • کد COI اختصاصی: JR_IJSWR-53-7_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 110
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهلا تجری

irrigation department, university of Tehran

محمدحسین امید

Depratment of Irrigation and Reclamation Engineering, University College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran

امیر احمد دهقانی

Dep. of Water Engineering, Faculty of Water and Soil, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Golestan.

آرزو نازی قمشلو

Assistant Professor, Department of Irrigation and Reclamation Engineering, Faculty of Agricultural Engineering and Technology, University College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, P. O. Box ۴۱۱۱, Karaj, ۳۱۵۸۷-۷۷۸۷۱,

چکیده

تبادل جریان های سطحی و زیرسطحی در بستر رودخانهها در اثر شکل طبیعی رودخانه و سازههای مختلف در مسیر جریان، بدلیل توجه روز افزون به محیط زیست در سالهای اخیر، مورد توجه محققین قرار گرفته است. از آنجایی که سازه های مسیر جریان نقش کنترل شده و اثرگذارتری نسبت به ریخت شناسی رودخانه ها در شکل گیری این تبادلات دارند، در این پژوهش تاثیر عمق نفوذ این سازه ها در بستر متخلخل بر خصوصیات جریان های تبادلی از طریق آزمایش و شبیه سازی عددی مورد بررسی قرار گرفته است. آزمایش ها در یک کانال آزمایشگاهی به طول ۱۰ متر، عرض ۲۰ سانتی متر، عمق ۳۰ سانتی متر و شیب ۰۱/۰،  برای سه عمق نفوذ ۹، ۱۱ و ۱۳ سانتی متر انجام و برای مسیریابی جریان از ردیاب پتاسیم پرمنگنات استفاده شد. همچنین برای بدست آوردن مشخصات جریان تبادلی و الگوی جریان تبادلی با روش ردیابی ذرات، توسط نرم افزار Flow ۳D شبیه سازی شد. نتایج نشان داد که در دامنه رینولدز ۱۰۲۰ تا ۳۴۵۰، افزایش عمق نفوذ سازه از ۹ به ۱۳ سانتی متر، موجب افزایش زمان ماند و کاهش نرخ تبادل می شود. افزایش دبی جریان موجب کاهش نرخ تبادل و افزایش زمان ماند می شود. بنابراین می توان بکارگیری پلکان با عمق نفوذ بیشتر را برای بدست آوردن زمان ماند بیشتر و پلکان با عمق نفوذ کم تر را برای بوجود آوردن نرخ تبادل بیش تر توصیه کرد.

کلیدواژه ها

Keywords: Hyporheic exchanges, in-stream structures, FLOW ۳D Software, Particle tracking

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.