مطالعات بافت شناسی کلیه، طحال و عضله در فیل ماهی (Huso huso) دریای خزر

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: پنجمین همایش بین المللی زیست شناسی و علوم زمین
  • کد COI اختصاصی: BIOLOGY05_179
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 127
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ناهید سیاه مرد

آموزش و پرورش کازرون ، پژوهش سرای دانش آموزی ، گروه زیست فناوری دکتری حرفه ای دامپزشکی ، دانشکده دامپزشکی ، گروه علوم درمانگاهی ، دانشگاه آزاد اسلامی کازرون ، کازرون ، ایران.

علی عطاالهی

دانشگاه آزاد اسلامی کازرون ، دانشکده دامپزشکی ، گروه تخصصی بهداشت و بیماری های آبزیان استادیار بهداشت و بیماریهای آبزیان ، دانشکده دامپزشکی ، گروه علوم درمانگاهی ، دانشگاه آزاد اسلامی کازرون ، کازرون ، ایران.

چکیده

مقدمه: دانش بافت شناسی که شاخه ای از علم ریخت شناسی است؛ درباره ساختمان میکروسکوپی یاخته سالم، بافت ها و اعضاء موجود زنده بحث می نماید. به عبارت دیگر، بافت شناسی را می توان علم خودشناسی میکروسکوپی تلقی نمود. ازطرفی به دلیل اهمیت شیلاتی ماهیان خاویاری دریای خزر و جایگاه فیل ماهی یا Huso huso به عنوان گونه بومی حوزهجنوبی دریای خزر و رو به انقراض بودن این گونه ی ارزشمند، مهمترین هدف پژوهش حاضر کسب اطلاعات در خصوص ساختار بافت شناسی این گونه به منظور بهره جویی در سایر تحقیقات بوده است.روش کار: مراحل اجرای تحقیق طی سالهای ۱۳۸۹-۱۳۸۸ پس از صید (به روش گوشگیر و پره کششی) و انتقال تعداد ۹۰ عدد فیل ماهی، از صیدگاه های نواحی ۱ و ۲ شیلاتی بانجام رسید. نمونه بافتهای مورد نظر شامل کلیه، طحال و عضله به ضخامتچند میلی متر و به وسعت چند سانتی متر تهیه و بطور مستقل در ظروف نمونه برداری توسط فیکساتیو فرمالین تثبیت شدند تا جهت مراحل مختلف بافتی مورد استفاده قرار گیرند.نتایج: کلیه در فیل ماهی از سه بخش پیشین (یا قدامی یا پرونفروز شامل دانه های مالپیگی و قطعات نفرونی)، میانی و دمی تشکیل شده است. ماهیچه در فیل ماهی از نظر شکل شناسی و هم چنین عملکرد، دو نوع ماهیچه ی صاف و مخطط در ماهی ها تشخیص داده می شود. ماهیچه مخطط خود به دو نوع مجزا و قابل تفکیک اسکلتی و قلبی تقسیم می گردد. نتایج بافت شناسی طحال نشان می دهد که مرز بین پولپ سفید و قرمز در این گونه ماهی نامشخص است.نتیجه گیری: نتایج نشان می دهد که بین ساختار بافت شناسی کلیه، طحال و عضله در فیل ماهی با دیگر ماهیان خاویاریتفاوت چندانی وجود ندارد به جز در مشخص نبودن مرز بین پولپ سفید و قرمز در بافت طحال که با دیگر موجودات عالی دارای تفاوت است. از نتایج مربوط به این تحقیق می توان در مطالعه بافت شناسی دیگر ماهیان نیز بهره جست.

کلیدواژه ها

فیل ماهی، بافت شناسی، کلیه، طحال، عضله.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.