تاثیر چگالی و تخلخل بر تخمین مقاومت تراکمی تک محوری با سختی واجهشی اشمیت نمونه های آذرین استانهای همدان و کردستان

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: پنجمین همایش بین المللی زیست شناسی و علوم زمین
  • کد COI اختصاصی: BIOLOGY05_033
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 188
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسن بحرانی

گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه بوعلی سینا، همدان

مجتبی حیدری

گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه بوعلی سینا، همدان

جمال دست یافته

گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه بوعلی سینا، همدان

محمدحسین قبادی

گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه بوعلی سینا، همدان

چکیده

آزمون مقاومت تراکمی تک محوری (UCS) جزء متداولترین آزمونهای آزمایشگاهی برای مطالعات مکانیکی سنگ بکر میباشد که در پروژه های عمرانی، ژئوتکنیکی و معدنی به کار برده میشود. این آزمایش یکی از آزمایشهای زمان بر و پرهزینه در مکانیک سنگ میباشد و در بعضی مواقع به دلیل درزه و ترکها مقاومت پایین نشان میدهد. در تحقیق حاضر تاثیر چگالی و تخلخل بر میزان دقت روابط تخمین مقاومت تراکمی تک محوری از سختی چکش اشمیت بررسی شده است. برای این منظور ۸ نمونه سنگهای آذرین و آتشفشانی از استانهای همدان و کردستان تهیه و خصوصیات فیزیکی شامل تخلخل و چگالی و خصوصیات مکانیکی شامل مقاومت تراکمی تک محوری و سختی چکش اشمیت تعیین شده است. در نهایت با استفاده از آنالیزهای رگرسیونی ساده و چندگانه برای تخمین مقدار مقاومت تراکمی تک محوری بر اساس چگالی، تخلخل و سختی واجهشی اشمیت روابطی ارائه شده است. نتایج حاصل نشان داد در رگرسیون ساده و دوگانه، دانسیته و سختی واجهشی اشمیت برای پیش بینی مقاومت تراکمی تک محوری (UCS) مفیدتر هستند. آنالیز رگرسیون ساده خطی نشان داد بیشترین همبستگی با ضریب تعیین (R۲=۰.۶۹۱) میان مقاومت تراکمی تک محوری و دانسیته بیشتر از پارامترهای دیگر است. همچنین آنالیز رگرسیون ساده غیر خطی نیز نشان داد که بیشترین همبستگی میان چگالی(دانسیته) با مقاومت تراکمی تک محوری با ضریب تعیین (R۲=۰.۶۹۰) میباشد. یک رابطه در رگرسبون دوگانه میان چگالی، سختی واجهشی اشمیت و مقاومت تراکمی تک محوری با ضریب تعیین (R۲=۰.۸۹۵) بدست آمد. آنالیز رگرسیون سه گانه نشان داد که به کمک پارامترهایچگالی، تخلخل و سختی واجهشی اشمیت می توان مقاومت تراکمی تک محوری را دقیقتر با ضریب تعیینR۲=۰.۹۲۰ پیش بینیکرد.

کلیدواژه ها

مقاومت تراکمی تک محوری، سختی واجهشی اشمیت، رگرسیون ساده، رگرسیون چند گانه، سنگهای آذرین

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.