بررسی باستانگرایی در اشعار واصف باختری

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: چهاردهمین کنفرانس بین المللی زبان، ادبیات، فرهنگ و تاریخ
  • کد COI اختصاصی: LLCSCONF14_018
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 394
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ساره رحیمی

دانش آموخته زبان و ادبیات فارسی دانشگاه تعلیم و تربیت

چکیده

یکی از شگردهای آشنایی زدایی و هنجارگریزی، باستان گرایی ( Archaism ) است. به کارگیری واژگان و ساختاری نحوی که در گذشته مرسوم بوده است؛ اما در زبان امروز کاربرد ندارد. بهره گیری مناسب و بجا از این شگرد زبانی برعلاوه اصالت بخشیدن به شعر، التذاذ مخاطب را نیز در پی خواهد داشت. رابطه شعر واصف با زبان باستان و استفاده از ترکیبات و واژه های آرکائیک، زبان شعر او را استحکام و صلابت بخشیده است. هدف پژوهش حاضر، بررسی باستان گرایی در اشعار واصف باختری در دو حوزه واژه گانی و نحوی، به شیوه تحلیلی و توصیفی و با استفاده از منابع کتابخانه ای است. پژوهش نشان می دهد که باختری در آوردن واژه ها صفت ها و فعل های باستانی متاثر از شاعران و نویسندگان مکتب خراسانی و عراقی بوده و از عواملی که در باستانگرایی واصف باختری نقش داشته دارد، آشنایی عمیق او با متون کهن و گسترش دایره واژگانی او است. و طبق داده های ارائه شده، مشخص میگردد که بعد از اسم، کاربرد افعال و به ویژه افعال پیشوندی در ساخت واژگانی اشعار باختری، بسامد بالایی دارد.

کلیدواژه ها

باستان گرایی، واصف باختری، فرمالیسم، آشنایی زدایی، برجسته سازی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.