تبیین مدل بهزیستی روان شناختی بر اساس خردمندی با میانجی گری احساس تنهایی در زنان

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات اجتماعی - روانشناختی زنان، دوره: 20، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JWSPS-20-3_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 126
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مسلم دانش پایه

دانشجوی دکتری روان شناسی تربیتی، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران. mirabi.saeede@gmail.com

فریبرز درتاج

استاد روان شناسی، دانشکده روان شناسی و علوم تربیتی، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران. yousofi@um.ac.ir

عاطفه مازوساز

کارشناس ارشد روان شناسی تربیتی، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران. (نویسنده مسئول) ghandeharioon@um.ac.ir

چکیده

هدف این پژوهش طراحی مدلی برای تبیین بهزیستی روان شناختی بر اساس خرد و با میانجی گری احساس تنهایی در زنان بوده است. پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از حیث ماهیت، توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زنان شهر تهران در سال ۱۴۰۰ بود که تعداد ۴۰۹ نفر با روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه مورد مطالعه انتخاب شدند. اطلاعات مورد نیاز با استفاده از پرسشنامه بهزیستی روان شناختی ریف ۱۹۹۵، پرسشنامه احساس تنهایی اجتماعی و عاطفی بزرگ سالان و فرم کوتاه ۱۲ سوالی خرد سه­بعدی گردآوری گردید. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار spss۲۴ وAmos۲۴  انجام گرفت. یافته ها نشان داد که مدل، برازش مناسبی دارد. بر این اساس، بهزیستی روان شناختی رابطه مستقیم و معناداری با خردمندی، و رابطه معکوس و معناداری با احساس تنهایی اجتماعی و عاطفی دارد. بر اساس این یافته ها می توان گفت که احساس تنهایی اجتماعی و عاطفی بالا می تواند اثرات زیان باری بر بهزیستی روان شناختی بگذارد و با افزایش خرد می توان اثرات احساس تنهایی را کاهش داد تا منجر به افزایش بهزیستی روان‎ شناختی گردد.

کلیدواژه ها

بهزیستی روان شناختی زنان, خرد, احساس تنهایی, تنهایی عاطفی, تنهایی اجتماعی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.