تجزیه و تحلیل فلوریستیکی و مطالعه تنوع گیاهی منطقه حفاظت شده حسین آباد - استان خراسان جنوبی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: مجله تحقیقات مرتع و بیابان ایران، دوره: 21، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJRDR-21-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 155
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمیدرضا فلاحی

استادیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند

پرویز رضوانی مقدم

استاد، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

مهدی نصیری محلاتی

استاد، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

محمدعلی بهدانی

استادیار، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند

چکیده

در این تحقیق اثرات بازسازی و حفاظت، بر روی تنوع گیاهی منطقه اجرای پروژه بین المللی ترسیب کربن در استان خراسان جنوبی بررسی شد. در سال ۱۳۸۴ در منطقه مورد مطالعه، گونه های گیاهی تاغ (Haloxylon persicum)، آتریپلکس (Atriplexcanescens)، تاغ + آتریپلکس و قیچ (Zygophyllum eurypterum) در قالب چهار تیپ گیاهی کشت و در بهار سال ۱۳۹۰ وضعیت تنوع گیاهی این چهار تیپ به همراه تیپ شاهد (عدم اجرای برنامه احیاء و حفاظت) با استفاده از ۵۱ کوادرات چهار متر مربعی و در دو زمان در ابتدای اردیبهشت ماه و اواسط خرداد ماه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که حداکثر غنای گونه ای و درصد پوشش گیاهی در تیپ تاغ + آتریپلکس (به ترتیب ۳۰ گونه و ۵/۲۲ درصد) و حداقل آنها در تیپ شاهد (به ترتیب ۲۰ گونه و ۵/۵ درصد) وجود داشت. بیشترین تعداد کل گیاه در هر هکتار در تیپ آتریپلکس (۵۳۹۰۰۰ عدد) و کمترین آن در تیپ شاهد (۱۷۹۰۰۰ عدد) مشاهده شد. مقدار شاخص غنای مارگالف در تیپ های حفاظت شده بیشتر از تیپ شاهد بود، در حالی که مقدار شاخص یکنواختی و شاخص تنوع شانون- واینر در تیپ شاهد بیشتر بود. بیش از ۶۵ درصد گونه های گیاهی منطقه مورد مطالعه، دارای بسامد کمتر از ۲۰ درصد و بیش از ۴۵ درصد گونه های گیاهی این منطقه از نوع تروفیت بودند. به طورکلی نتایج این بررسی نشان داد که در صورت اعمال مدیریت مناسب، مناطق بیابانی می توانند نقش مهمی در بهبود تنوع زیستی گیاهی داشته باشند.

کلیدواژه ها

مرتع, ترسیب کربن, تنوع زیستی, شاخص تنوع شانون, شاخص غنای مارگالف, شاخص غالبیت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.