مکان یابی نیروگاه های بادی با استفاده از مدل Boolean در محیط ArcGIS (مطالعه موردی: استان مازندران)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه جغرافیای طبیعی، دوره: 15، شماره: 57
  • کد COI اختصاصی: JR_JOPG-15-57_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 169
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ریحانه بایرام وند

دانشجوی دکتری اقلیم شناسی، گروه جغرافیا، واحد نور، دانشگاه آزاد اسلامی ، نور، ایران

صدرالدین متولی

دانشیار گروه جغرافیا، واحد نور دانشگاه آزاد اسلامی، نور، ایران

غلامرضا جانباز قبادی

استادیار گروه جغرافیا، واحد نور دانشگاه آزاد اسلامی، نور، ایران

خه بات درفشی

استادیار ژئومورفولوژی، گروه میراث طبیعی، پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، تهران، ایران

چکیده

استان مازندران در سال های اخیر نیاز بیش تری به انرژی پیدا کرده است. با توجه به قابلیت های این استان در تولید انرژی های نوین، شناخت پتانسیل های تولید انرژی پاک و مصرف آن، به خصوص انرژی بادی، بایستی در اولویت برنامه های مسئولان و محققان قرار گیرد. روش پژوهش این مطالعه توصیفی - تحلیلی می باشد که با استفاده از داده های مکانی و کمی مرتبط با مساله تحقیق در پی بررسی و ارزیابی قابلیت اراضی ستان مازندران برای مکان یابی نیروگاه های بادی است. در ابتدا به منظور برآورد اولیه انرژی قابل حصول از جریان باد در استان مازندران و قابلیت سنجی فضایی انرژی بادی، محاسبات لازم بر روی اطلاعات سمت و سرعت باد در یک بازه زمانی ۱۲ ساله انجام گردید. در ادامه، بر اساس گروه کارشناسان خبره، مطالعات اسنادی و کتابخانه ای، منابع علمی در این زمینه و اطلاعات موجود و در دسترس، چهار عامل اقلیمی، اقتصادی، محیطی - اجتماعی و توپوگرافی به عنوان مهم ترین شاخص ها جهت تعیین پهنه های مناسب برای استقرار نیروگاه های بادی در گستره استان مازندران انتخاب شده اند. این چهار معیار شامل ۱۸ زیرمعیار است که پس از وزن دهی، تعیین وزن معیار و همپوشانی، نقشه پهنه بندی نهایی با استفاده از مدل Boolean تهیه شده است. با توجه به نقشه نهایی، نوار مرکزی استان در محدوده شهرستان های نور، آمل و بابل، قسمت های شمالی شهرستان های نور و ساری، جنوب شهرستان های سوادکوه و قائمشهر و نیز قسمت مرکزی و جنوبی شهرستان بهشهر، پهنه های مناسب تری نسبت به سایر قسمت های استان مازندران به جهت استقرار یا ساخت نیروگاه های بادی هستند.

کلیدواژه ها

مکان یابی, نیروگاه بادی, Boolean, استان مازندران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.