بررسی رابطه قانون گذاری و نظریه مطابقت با توجه به تکامل انقلاب

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: ششمین کنفرانس بین المللی مطالعات جهانی در علوم تربیتی، روانشناسی و مشاوره
  • کد COI اختصاصی: IPECONF06_037
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 256
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمئ علی هادی پور

سطح دو حوزه علمیه و ارشد فقه سیاسی دانشگاه باقرالعلوم

علی آل بویه

سطح سه حوزه علمیه قم و دانشجوی دکتری مدرسی معارف

چکیده

این پژوهش به بررسی نظریه ی عدم مطابقت و ابتکار به عنوان مبنا و دیدگاه در قانونگذاری پرداخته است؛ اهمیت پذیرش این نظریه در قانونگذاری، در عملکرد و کارایی دولت اسلامی در تصویب قوانین و به تبع آن، عمل به شرع مقدس اسلام است. آنچه در این پژوهش بدان توجه شده، میزان پایبندی به موازین شرع و قانون اساسی در قانونگذاری با توجه به سابقه ی صدساله ی آن در ایران است؛ بر این اساس، پژوهش حاضر باهدف تبیین چیستی این نظریه، درصدد است که تا حد امکان به تاریخچه این نظریه پرداخته، مبانی نظری، چالشهای اساسی و الگوواره های اساسی این مهم را مورد کاوش قرار دهد. تبیین مبانی کلامی و کارآمدی این نظریه در پناه قانونگذاری مطلوب و مشروع، از دیگر ماموریت های تحقیق حاضر به شمار میرود. این پژوهش با روش کیفی و با بهره گیری از مطالعات کتابخانه ای- اسنادی سامان یافته است. برخی از دستاوردهای این تحقیق از قرار ذیل است: (۱ رویکرد قانونگذاری در قبل از انقلاب و در چهار ده هی ابتدایی انقلاب اسلامی، مبتنی بر نظریه ی عدم مغایرت بوده است ولی دارای اشکالات اساسی است؛ بدین جهت باید در گام دوم انقلاب اسلامی از این نظریه عبور کرده و به دنبال کارآمدی قوانین و تصویب قوانین خوب بود که آنهم درگرو نظریه ی مطابقت و با ابتکار شرع است. (۲ نظریه ی مطابقت مبتنی بر مبانی دین حداکثری و فقه حکومتی است. (۳ جهت رسیدن به هندسه ی مطلوب در قانونگذاری، نیاز به تغییر در ساختار قانونگذاری، با توجه به نظریهی مطابقت و سیاستهای کلی قانونگذاری است. (۴ بیان مدل پیشنهادی مبتنی بر تقدم اجتهاد بر تقنین در قانونگذاری و ضرورت تهیه ی پیوست فقهی قبل از تصویب قوانین.

کلیدواژه ها

فقه، عدم مغایرت، مطابقت، قانونگذاری، دولت اسلامی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.