بررسی ترکیب پذیری عمومی لاینها و ارزیابی هیبریدهای ذرت برای تحمل به خشکی

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: اولین همایش ملی مباحث نوین در کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: NCNCA01_334
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 991
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیده فاطمه حسینی

دانشجوی کارشناس ارشد اصاح نباتات

رجب چوکان

دانشیار و عضو هیت علمی موسسه اصلاح تهیه ونهال وبذر کرج

محمد رضا بی همتا

استاد دانشگاه تهران

عبداله محمدی

استاد دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج

چکیده

در این تحقیق 30 لاین متوسطرس و دیررس با 4 تستر که از لحاظ ترکیبپذیری صفات مورد نظر در حد مطلوب و عالی بودند و حاصل ارزیابیهای چ د نساله مواد ژنتیکی موسسه اصلاح و تهیه نهال و بذر بود و همچنین جزء بهترین اینبرد لاینها در سطح کشور هستند با روش لاین در تستر تلاقی داده شدند . حاصل آن 120 هیبرید ذرت متوسطرس و دیررس که به منظور شناسایی هیبریدهای متحمل به خشکی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار و در دو رژیم آبیاری شامل، شرایط نرمال و شرایط تنش رطوبتی یک هفته در میان ، طی سال 1388 در شرایط مزرعه مورد ارزیابی قرار گرفتند . جدول تجزیه واریانس اختلاف معنیدار در سطح احتمال 1% بین هیبریدها برای تمام صفات بررسی شده به استثنایی تعداد دانه در ردیف در شرایط نرمال آبیاری نشان داد. معنیدار بودن میانگین مربعات لاین × تستر نشان داد که واکنش لاین ها با تسترهای مختلف برای صفات مربوطه متفاوت بود. لاینهای 6 و 15 و 16 و 18 و 30 در شرایط تنش رطوبتی دارای قابلیت ترکیب پذیری عمومی نسبتاً بالای بودند. در این تحقیق بهترین شاخصهای مقاومت به خشکی برای کاربرد در برنامه های به نژادی ITS و MRAH و PMG و PM بودند ،زیرا این شاخصها بیشترین همبستگی را با عملکرد دانه تحت شرایط نرمال آبی و تنش خشکی را داشتند. با توجه به این چهار شاخص و عملکرد بالا در دو محیط تنش و بدون تنش بهترین هیبریدها مقاوم به خشکی هیبرید های شمارهی 95 و 59 و 18 و 90 و 53 تشخیص داده شد .

کلیدواژه ها

هیبرید، لاین، ترکیب پذیری عمومی، شاخص تحمل به خشکی، میانگین هندسی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.