ارزیابی میزان آسیب پذیری بافت فرسوده در برابر مخاطره طبیعی زلزله با استفاده از روش ماشین بردار ( نمونه موردی: حوزه ۲ شهر کرمان)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دوفصلنامه جغرافیای اجتماعی شهری، دوره: 9، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_KJUSG-9-1_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 255
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم نوحه سرا

دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد یزد، یزد، ایران.

ملیحه ذاکریان

استادیارگروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد میبد، یزد، ایران.

سید علی المدرسی

استاد ژئومورفولوژی دانشگاه آزاد اسلامی واحد یزد، یزد، ایران.

مصطفی خبازی

دانشیار ژئومورفولوژی گروه جغرافیا ، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران.

محمد حسین سرایی

استاد گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه یزد، یزد، ایران.

چکیده

مقدمه: انسان امروزی با توجه به پیشرفت روزافزون خود و نیز رشد جمعیت اقدام به ساخت شهرهای جدید جهت اسکان بخشی از جمعیت نموده است و با توجه به این که شهرها مانند سیستمی با ساختاری هماهنگ و پویا می­باشد، می­بایست همه اصول دفاعی را رعایت نمود تا بشر پیشرفته و متمدن دارای تکنولوژی در این سکونت­گاه ­ها کم­ترین احساس خطر را بنماید و در مواقع بحران بتواند بهترین مدیریت بحران را ارائه نماید. لذا با توجه به اینکه ایران جز ده کشور بلاخیز و ششمین کشور  زلزله خیز دنیا است و بافت فرسوده شهر کرمان نیز از این قاعده مستثنی نیست لزوم استفاده از تکنیک های سنجش از دور شهری مثل ماشین بردار برای شناسایی و مدیریت بحران زلزله ضروری می باشد.داده و روش: مقاله حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش ترسیمی - تحلیلی می­ باشد. در این پژوهش ابتدا با استفاده از تصاویر ماهواره­ای ASTER سال ۲۰۰۷ به شناسایی بافت­ های فرسوده شهر کرمان با استفاده از روش طبقه ­بندی ماشین بردار پشتیبان پرداخته شد. در این بررسی با ضریب کاپای ۷۶ درصد برای تمامی طبقات تعیین شده و ضریب کاپای ۵۹ درصد بافت فرسوده شهر کرمان شناسایی گردید.یافته ها: یافته ­های تحقیق و نقشه نهایی میزان آسیب ­پذیری حوزه دو بافت فرسوده نشان داد مناطق با آسیب ­پذیری زیاد ۸۷/۲۹ درصد از کل مساحت حوزه می­ باشد، که این میزان نشان­ دهنده نامناسب بودن بافت حوزه در هنگام وقوع زلزله می ­باشد. رتبه ­های بعدی این بررسی به ترتیب شامل ۱۵/۲۹ درصد آسیب ­پذیری متوسط، ۰۱/۲۸ درصد آسیب پذیری بسیار کم، ۷۴/۶ درصد آسیب ­پذیری بسیار زیاد و ۲۱/۶ درصد آسیب پذیری کم می ­­باشد.نتیجه گیری: نتایج این پژوهش نشان داد که روش طبقه­بندی ماشین­ بردار پشتیبان (SVM) توانایی تشخیص نزدیک به ۷۵ درصد از بافت فرسوده محدوده را دارا بوده است. که این شناسایی قدرت بالای روش ماشین­ بردار پشتیبان در شناسایی حوزه دو بافت فرسوده شهری را نشان داده است.

کلیدواژه ها

آسیب پذیری , زلزله , سنجش از دور , تکنیک ماشین بردار , ضریب کاپا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.