سنجش غنای حسی در پیاده بازار(مطالعه موردی: پیاده بازار جنت مشهد)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات توسعه پایدار شهری و منطقه ای، دوره: 3، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_SRDS-3-3_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 158
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیده مریم مجتبوی

گروه معماری، موسسه آموزش عالی فردوس، مشهد، ایران

فاطمه سادات رضوی سطوتی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی معماری، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد، مشهد، ایران.

فاطمه قاسمی

گروه معماری، دانشکده معماری موسسه آموزش عالی فردوس، مشهد، ایران

چکیده

زمینه و هدف: تجربه انسان در فضاهای مختلف شهر از طریق کانال های حسی گوناگون صورت می گیرد. در ادراک یک فضا هر چه اندام های حسی بیشتری برانگیخته شوند، تاثیرگذاری فضا بیشتر و درک از فضا عمیق تر صورت خواهد گرفت و وسعت تجارب حاصله با مفهوم غنای حسی قابل بررسی است. پیاده راه ها یکی از جلوه های سرزندگی و حیات شهری هستند و یکی از راه های ارتقای کیفیت این گونه فضاها، افزایش غنای حسی به منظور بکارگیری تمامی حواس مخاطب می باشد. هدف از انجام این پژوهش، سنجش غنای حسی و میزان اثرگذاری هر حس در نقاط مختلف این پیاده بازار است.روش بررسی:  این پژوهش از نظر هدف کاربردی، از نظر ماهیت آمیخته و با روش توصیفی- تحلیلی انجام شده است. برای جمع آوری اطلاعات مرتبط با پیشینه و مبانی نظری از روش مطالعات کتابخانه ای و برای جمع آوری و تحلیل در مطالعات میدانی از روش های مشاهده، حس گردی و یادداشت برداری حسی برای برداشت منظر حسی شش نقطه از پیاده بازار جنت به عنوان نمونه موردی استفاده شده است.یافته ها و نتیجه گیری:  یافته ها بیانگر آن است که پیاده بازار جنت، به ترتیب در نقطه شاخص شش (خانه تاریخی مستوفی)، نقطه شاخص یک (پلازای ورودی)، نقطه شاخص چهار (بین جنت  ۴ و ۶)، نقطه شاخص سه (نبش جنت ۴)، نقطه شاخص ۵ (بین جنت ۸ و ۱۰) و نقطه شاخص ۲ (جنت ۲)  بیشترین غنای حسی را در مخاطبین ایجاد نموده است و اولویت درگیری حواس در خانه تاریخی مستوفی به ترتیب از بیشتر به کمتر مربوط به حس بینایی، لامسه، شنوایی، بویایی و چشایی است.

کلیدواژه ها

غنای حسی, پیاده بازار, حواس, ادراک, پیاده بازار جنت, مشهد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.