مقایسه باورهای هوشی و بلوغ هیجانی دانش آموزان دختر و پسر متوسطه دوم شهر ایلام

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشنامه تربیتی، دوره: 14، شماره: 59
  • کد COI اختصاصی: JR_EDUB-14-59_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 168
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احمد میرزابیگی

دانشجوی دکتری تخصصی گروه روان شناسی، پردیس علوم و تحقیقات خوزستان، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز،ایران و دانشجوی گروه روان شناسی، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران

سعید بختیارپور

گروه روان شناسی، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی،اهواز ،ایران

زهرا افتخار صعادی

گروه روان شناسی ، واحد اهواز ، دانشگاه آزاد اسلامی ،اهواز ،ایران

بهنام مکوندی

گروه روان شناسی ، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز ،ایران

رضا پاشا

گروه روان شناسی ، واحد اهواز ، دانشگاه آزاد اسلامی ،اهواز ،ایران

چکیده

هدف پژوهش حاضر مقایسه باورهای هوشی و بلوغ هیجانی دانش آموزان دختر و پسر متوسطه دوم شهر ایلام است. روش پژوهش از نوع علی- مقایسه ای و جامعه آماری را کلیه ی دانش آموزان پسر و دختر مدارس متوسط دوم شهر ایلام در سال تحصیلی ۱۳۹۶-۱۳۹۵ به تعداد ۱۰۴۹۶ نفر تشکیل داد. حجم نمونه از طریق جدول کرجسی و مورگان، تعداد ۳۷۴ دانش آموز تعیین گردید روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای بوده که مقیاس باورهای هوشی دوپیرات و مارین(۲۰۰۵) و مقیاس بلوغ هیجانی یاشویر سینگ و ماهیش بهار گاوا (۱۹۹۱) را تکمیل کردند. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از آمار توصیفی(میانگین و انحراف معیار) و تحلیل واریانس چندمتغیره (MANOVA) استفاده شده است. یافته ها نشان داد، در بین دانش آموزان پسر و دختر مدارس متوسطه دوم شهر ایلام در بلوغ هیجانی و باورهای هوشی تفاوت معناداری وجود دارد و دختران گروه نمونه، در مقایسه با پسران، دارای بلوغ هیجانی پایین تر و باورهای هوشی بیشتری هستند. همچنین، عامل جسنیت به عنوان متغیر تاثیرگذار به میزان ۶/۴ درصد واریانس عدم ثبات عاطفی، ۴/۵ درصد واریانس بازگشت عاطفی، ۳/۴ درصد واریانس فروپاشی شخصیت، ۷/۶ درصد واریانس ناسازگاری اجتماعی، ۶/۳ درصد واریانس فقدان استقلال، ۸/۲ درصد واریانس باورهای هوشی افزایشی و ۶/۲ درصد واریانس باورهای هوشی ذاتی را تبیین می کند. بنابراین، تحولات جنسیتی در حوزه ی آموزش و پرورش نمی توان محدود و منحصر به تحولات کمی و افزایش چشمگیر نسبت به دانش آموزان دختر دانست.

کلیدواژه ها

بلوغ هیجانی, هوش, دانش آموزان, ایلام

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.