تعدیل اثرات تغییرات آب و هوایی با ارتقاء الگوی کشاورزی شهری پایدار با استفاده از روش های BWM و ARAS (مطالعه موردی: منطقه ۲۲ شهرداری تهران)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای تغییرات آب و هوایی، دوره: 3، شماره: 12
  • کد COI اختصاصی: JR_CCR-3-12_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 246
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا رحمتی

دانشجوی دکتری رشته برنامه ریزی محیط زیست دانشگاه تهران، تهران، ایران

احمد نوحه گر

استاد، گروه برنامه ریزی محیط زیست، دانشکده محیط زیست، دانشگاه تهران، تهران، ایران

غلامرضا نبی بیدهندی

استاد، گروه مهندسی محیط زیست، دانشکده محیط زیست، دانشگاه تهران، تهران، ایران

چکیده

تغییرات اقلیمی و افزایش جمعیت شهرها سبب بروز مشکلات متعدد محیط زیستی شده است. کاهش کارکرد کشاورزی شهری نیز کارایی زیر ساخت های سبز و خدمات اکوسیستمی آنها را به طور طبیعی ناکارآمد کرده است. هدف از این پژوهش ارائه الگوی کشت پایدار گیاهان مثمر در شهرها جهت تعدیل اثرات تغییرات آب و هوایی و کاربری اراضی در منطقه ۲۲ شهرداری تهران می باشد. در این مطالعه نقشه کاربری اراضی سال ۲۰۰۰ و ۲۰۲۰ با استفاده از تصاویر ماهواره ای لندست، تهیه شد. سپس با مدل LCM به پیش بینی تغییرات کاربری اراضی سال ۲۰۵۰ پرداخته شد. برای بررسی تغییرات اقلیمی سناریوهای RCP شبیه سازی گردید. برای به دست آوردن وزن معیارهای انتخاب گیاهان مثمر از ۴ معیار و ۲۱ زیرمعیار و روش بهترین- بدترین (BWM) و از روش ارزیابی نسبت تجمعی (ARAS) برای رتبه بندی این گیاهان مثمر استفاده شد. بر اساس نتایج بدست آمده مشخص شد که فضاهای سبز و کشاورزی به ترتیب از سال ۲۰۰۰ تا ۲۰۵۰ مقدار ۱۲% و ۴.۵%- تغییر خواهند داشت. ریسک تغییرات اقلیمی نیز گرمایش ۱.۳۲ تا ۲.۲۷ درجه را پیش بینی کرد. بر همین اساس نقشه تناسب منطقه برای کشاورزی شهری و مساحت طبقات تناسب با توجه به معیار سازگاری با شرایط محیط زیستی منطقه (با وزن ۴۷۲/۰)، شرایط اکولوژیک (۰.۲۶۸)، سازگاری با محیط­زیست شهری (با وزن ۱۷۹/۰) و زیبایی- شناختی (با وزن ۰۸۱/۰) تهیه گردید. بر اساس نظرکارشناسان گونه های گیاهی مثمر، بنه، کنار، بادامک، پسته و زیتون خوراکی بالاترین اولویت جهت کشت در مقیاس کلان و متوسط شهری را پیدا کرده­اند. حدود ۴۰ درصد منطقه دارای تناسب خوب و بالا برای کاشت این گیاهان می باشد.

کلیدواژه ها

کشاورزی شهری, گیاهان مثمر, RCP, BWM, تناسب کشاورزی شهری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.