پیش بینی فرسودگی تحصیلی دانشجویان کارشناسی دانشگاه تبریز براساس راهبردهای تنظیم هیجانی و استرس تحصیلی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دوماهنامه راهبردهای آموزش در علوم پزشکی، دوره: 15، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_EDCBM-15-6_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 156
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شهروز نعمتی

University of Tabriz

رحیم بدری گرگری

University of Tabriz

آرام کاتورانی

university of tabriz

صفا مرتضوی

university of tabriz

چکیده

مقدمه: پژوهش­حاضر با هدف بررسی پیش­بینی فرسودگی­تحصیلی دانشجویان کارشناسی دانشگاه تبریز براساس راهبردهای تنظیم هیجانی و استرس­تحصیلی انجام شد. روش: روش پژوهش براساس شیوه جمع­آوری اطلاعات، توصیفی از نوع همبستگی و بر اساس هدف از نوع کاربردی بود. جامعه­آماری پژوهش را کلیه دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه تبریز در سال تحصیلی ۱۳۹۷-۹۸ تشکیل ­دادند. حجم نمونه متشکل از ۳۸۶ نفر دانشجوی مقطع کارشناسی دانشگاه تبریز بود که با استفاده از روش تصادفی­خوشه­ای انتخاب شدند. ابزارهای جمع­آوری­اطلاعات در این پژوهش مقیاس خودتنظیمی­هیجانی هافمن و کشدان، مقیاس استرس­تحصیلی کودرون و مقیاس فرسودگی­تحصیلی برسو، سالانووا و اسکافلی بودند. یافته­ ها: نتایج به دست آمده نشان داد که بین مولفه سازگاری خودتنظیم هیجانی و فرسودگی تحصیلی رابطه منفی معنی دار، بین مولفه تحمل تنظیم­هیجان و فرسودگی­تحصیلی دانشجویان رابطه مثبت معنی­دار و همچنین بین استرس­تحصیلی و فرسودگی­تحصیلی رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد. همچنین نتایج نشان داد که از بین مولفه های خودتنظیمی هیجانی، مولفه ­ی سازگاری خود تنظیم هیجان قادر به پیش­بینی فرسودگی تحصیلی و استرس تحصیلی نیز قادر به پیش­بینی فرسودگی تحصیلی دانشجویان بودند. نتیجه­گیری: یافته­های حاصل شده، بر اهمیت نقش متغیرهای خودتنظیمی هیجانی و استرس­تحصیلی در میزان فرسودگی­تحصیلی دانشجویان تاکید می نماید. بنا براین به­کارگیری راهبردهای تنظیم­هیجان و آموزش آن و  همچنین آموزش شیوه­های کنترل استرس تحصیلی به دانشجویان امری ضروری به­نظر می­رسد که می­تواند منجر به کاهش فرسودگی­تحصیلی، افزایش بهزیستی­تحصیلی و در کل ارتقاء سلامت­روانی دانشجویان شود.

کلیدواژه ها

emotional self-regulation, academic stress, academic burnout, خودتنظیمی هیجانی, استرس تحصیلی, فرسودگی تحصیلی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.