اثر سال برداشت بنه بر ویژگی های زراعی و عملکرد بنه های دختری و گل زعفران (Crocus sativus L.)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه زراعت و فناوری زعفران، دوره: 10، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_SAFRON-10-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 245
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا کوچکی

استاد گروه اگروتکنولوژی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد

سرور خرم دل

دانشیار گروه اگروتکنولوژی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد

فاطمه معلم بنهنگی

دانشجوی دکتری بوم شناسی زراعی گروه اگروتکنولوژی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

زعفران (Crocus sativus L.) گیاهی ژئوفیت و عقیم است که به صورت رویشی از طریق تشکیل بنه تکثیر می یابد. در هر فصل زراعی، این گیاه مراحل مختلف رشد را با گلدهی آغاز و با تولید بنه های دختری از بنه مادری ادامه می دهد. بنه های دختری روی بنه مادری تشکیل می شوند. دوره زندگی این گیاه می تواند هشت تا ده سال ادامه یابد. به منظور مطالعه اثر سال برداشت بنه بر عملکرد بنه های دختری و گل زعفران، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد، طی چهار سال زراعی متوالی ۹۵-۱۳۹۴، ۹۶-۱۳۹۵، ۹۷-۱۳۹۶ و ۹۸-۱۳۹۷ اجرا شد. تیمارها شامل چهار سال برداشت بنه به عنوان تیمارهای یک ساله، دو ساله، سه ساله و چهار ساله بودند. صفات مورد مطالعه شامل تعداد گل، وزن تر گل، وزن خشک کلاله، وزن خشک بنه های دختری و تعداد بنه های دختری در واحد سطح، قطر بنه های دختری و تعداد و وزن بنه های دختری در پنج گروه وزنی < ۴، ۸-۴، ۱۲-۸، ۱۶-۱۲ و > ۱۶ گرم بودند. نتایج نشان داد که بیشترین تعداد گل (۱/۶۷ گل در متر مربع)، وزن تر گل (۳۱/۳۲ گرم در متر مربع) و وزن خشک کلاله (۷۶۱/۰ گرم در مترمربع) برای سال برداشت دوم مشاهده شد. اما بیشترین تعداد و وزن بنه های دختری در واحد سطح برای سال برداشت سوم به ترتیب با ۵/۱۸۹ بنه در متر مربع و ۹۱/۶۰۳ گرم در متر مربع بدست آمد. اگرچه تعداد بنه های دختری تا سال چهارم افزایش یافت، اما بیشتر بنه ها در سال برداشت چهارم دارای وزن کمتر از ۱۲ گرم بودند و این موضوع نشان دهنده نیاز به جابجایی بنه ها و کاشت مجدد آنها در ابتدای سال چهارم است.

کلیدواژه ها

تعداد بنه های دختری, سن مزرعه, عملکرد بنه های دختری, وزن خشک کلاله

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.