سنجش قابلیت اراضی شهرستان مرند برای کشت زعفران بر اساس روشهای تصمیم گیری چند معیاره

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: فصلنامه دانش آب و خاک، دوره: 20، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_WASO-20-3_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 178
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید یزدچی

دانشگاه آزاد اسلامی واحد مرند

علی اکبر رسولی

دانشگاه آزاد اسلامی واحد مرند

حسن محمودزاده

دانشگاه تبریز

محمد زرین بال

مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی

چکیده

زعفران، با ارزش اقتصادی بسیار بالا نقش ویژهای در صادرات غیر نفتی ایران دارد. در نتیجه شناسایی مناطق مستعدبرای کشت زعفران در شهرستان مرند واقع در شمال غرب کشور زمینه را برای برنامهریزیهای لازم جهت گسترشکشت و تولید این محصول فراهم میکند. با توجه به تاثیر عوامل محیطی گوناگون بر رشد و عملکرد زعفران، فرآیندارزیابی اراضی برای کشت آن مستلزم استفاده از اطلاعات جامع و متنوع مکانی و توصیفی است. سیستمهای اطلاعاتامکان بهرهگیری از این نوع دادهها را فراهم ساخته و تحلیل فضایی اطلاعات را بر اساس مدلهای (GIS) جغرافیاییشناخته شده تسهیل نمودهاند. در این تحقیق بر اساسنیازهای اکولوژیکی و محیطی برای رشد زعفران از روشهایاستفاده شد و در محیط نرمافزاری (AHP) مبتنی بر روش تحلیل سلسله مراتبی (MCDA) تصمیمگیری چند معیارهمدلسازی و تحلیلهای مکانی لایههای اطلاعاتی صورت گرفت. فرآیند تحقیق شامل مراحل گردآوری و ورود ArcGISاطلاعات، محاسبات و تحلیلهای آماری، خوشهبندی و ارزشگذاری معیارها، مدلسازی فضایی و تلفیق اطلاعات متنوعبود. بر این اساس اراضی شهرستان مرند از نظر قابلیت کشت زعفران ارزیابی و پهنهبندی شد. نتایج نهائی تحقیق نشاندهنده کارآیی روشهای تحلیلی سلسله مراتبی در سنجش قابلیت اراضی برای کشت زعفران بوده و بر اساس آنشهرستان مرند از این نظر به سه بخش قابل کشت، نسبتا قابل کشت و غیر قابل کشت قابل تقسیم بندی است.

کلیدواژه ها

روشهای تصمیم گیری چندمعیاره, مدل سازی سلسله مراتبی, مکانیابی کشت زعفران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.