نقش قارچ Rhizophagus irregularis در تعدیل جذب سرب توسط آفتابگردان
- سال انتشار: 1397
- محل انتشار: مجله دانش کشاورزی و تولید پایدار، دوره: 28، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_SUST-28-1_003
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 302
نویسندگان
بیولوژی و بیوتکنولوژی خاک، دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز
بیولوژی و بیوتکنولوژی خاک، دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز
شیمی خاک، دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز
بیولوژی و بیوتکنولوژی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
چکیده
آلودگی خاک با فلزات سنگین از جمله سرب یکی از مشکلات زیست محیطی عمده در جوامع بشری است که علاوه بر کاهش عملکرد و کیفیت محصول، پایداری تولیدات کشاورزی را دچار مخاطره نموده و سلامتی موجودات زنده را به خطر میاندازد. در برخی موارد مشاهده شده که قارچ میکوریز با غیرمتحرک کردن فلزات سمی در خاک و اندام های خود، مانع از ورود آنها به ریشه شده و یا این که با غیرمتحرک کردن آن ها در داخل ریشه، مانع از حرکت آنها به بخش هوایی میشود. بذور آفتابگردان (Helianthus annuus L.) در گلدانهای پلاستیکی با خاک استریل کشت شده و با قارچRhizophagus irregularis تلقیح گردیدند. سه سطح سرب شامل صفر، ۵۰۰ و ۱۰۰۰ میلیگرم سرب بر کیلوگرم (به ترتیب Pb۰، Pb۱ و Pb۲) از منبع نیترات سرب به خاک اضافه شد. نتایج نشان داد که در سطوح زیاد سرب، وزن خشک و ارتفاع گیاهان میکوریزی به طور معنیداری در مقایسه با گیاهان غیرمیکوریزی بیشتر بود. غلظت سرب بخش هوایی و فاکتور انتقال سرب در گیاهان میکوریزی به طور معنیداری نسبت به گیاهان غیرمیکوریزی کمتر بود. غلظت سرب ریشه در سطوح Pb۱ و Pb۲ در تیمارهای میکوریزی به ترتیب ۷۴۹/۰ و ۴۴۵/۱ و در تیمارهای غیرمیکوریزی به ترتیب ۴۹۲/۰ و ۱۳۸/۱ میلی گرم بر گرم ماده خشک گیاهی بود.کلیدواژه ها
نقش قارچ Rhizophagus irregularis در تعدیل جذب سرب توسط آفتابگرداناطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.