جمع آوری وشناسایی جدایه های ریزوبیوم بومی وارزیابی همزیستی آنان با لاین های پیشرفته شبدر ایرانی
- سال انتشار: 1397
- محل انتشار: مجله دانش کشاورزی و تولید پایدار، دوره: 28، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_SUST-28-1_005
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 277
نویسندگان
گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران
گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران
بخش تحقیقات بیولوژی خاک، موسسه تحقیقات خاک و آب، کرج، ایران
گروه زراعت واصلاح نباتات،دانشکده کشاورزی،دانشگاه آزاداسلامی، تبریز، ایران
گروه زراعت واصلاح نباتات،دانشکده کشاورزی،دانشگاه آزاداسلامی، تبریز، ایران
چکیده
به منظور معرفی پتانسیل های ژنتیکی برتر گیاه – جدایه بومی (رقم اکولوژیک-ریزوبیوم بومی) در شبدر ایرانی، این تحقیقات از سال ۹۰- ۱۳۸۱ به اجراء درآمدند. سال ۸۱ ۱۳با جمع آوری توده های بومی از استان لرستان شروع و طی آزمایشات انجام شده تعداد ۱۵ لاین امیدبخش انتخاب شدند. سال ۸۹ ۱۳تعداد ۱۵ جدایه ریزوبیوم بومی از سطح مزارع شبدر کاری استان جمع آوری و شناسایی شدند. سال ۱۳۸۹ آزمایش فاکتوریل گلخانه ای بر پایه طرح کاملا تصادفی با سه تکرار و ۲۴۰ تیمار (۱۵ لاین×۱۶جدایه) در ایستگاه تحقیقات کشاورزی بروجرد اجرا شد. صفات شاخص همزیستی، وزن خشک ریشه و اندام های هوایی، نسبت ریشه به ساقه، ارتفاع ساقه، تعداد گرهک روی ریشه و درصد نیتروژن بافت گیاهی ارزیابی شدند. گروه بندی لاینها و جدایهها با استفاده از تجزیه کلاستر به روش وارد انجام شد. بر اساس نتایج حاصله اثر متقابل لاین × جدایه در مورد کلیه صفات مورد ارزیابی در سطح احتمال یک درصد معنیدار بود.تجزیه تابع تشخیص گروه بندیهای انجام شده رامورد تایید قرار داد.با استفاده از نتایج تجزیه کلاستر لاین شماره ۱۳ با جدایه RTB۲ به عنوان گروه و ترکیب برتر از نظر شاخصهای همزیستی وصفات مورد نظر انتخاب شدند.کلیدواژه ها
رقم اکولوژیک, ریزوبیوم بومی, شبدر ایرانی, نیتروژن, همزیستیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.