واکاوی معیارها و روشهای تعیین تراکم ساختمانی در طرحهای توسعه شهری شهرهای ساحلی استان مازندران(نمونه موردی شهرهای نوشهر و چالوس)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دومین همایش ملی دستاوردهای نوین در مطالعات سبز؛ چالش ها و کابردها
  • کد COI اختصاصی: NGIGS02_033
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 254
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی تفضلی

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته برنامه ریزی شهری، موسسه آموزش عالی مازیار

شیرزاد یزدانی

دکترای شهرسازی (عضو هیات علمی موسسه آموزش عالی مازیار)

چکیده

یکی روشهایی که مشاورین طرحها به هنگام پهنه بندی تراکم ساختمانی از زمان تهیه نخستین طرحها تاکنون استفاده نموده اند، گاهی سلیقه ای، بدون مبنای مشخص و دقیق علمی و توجه بیشتر به درآمدزایی و بعضی اوقات نیز علمی و منطقی بوده است؛ بنابراین آسیبشناسی معیارها و روشهایی که تاکنون در تعیین پهنه های تراکم ساختمانی به کار رفته، در حل چالشهای موجود در این زمینه بسیار سودمند خواهد بود. بررسی طرحهای توسعه و عمران شهرهای چالوس و نوشهر میتواند در تعیین الگوی تراکم ساختمانی آنها، تسهیل کننده باشد. لذا در این جهت ابتدا باید در نظر گرفت که چه معیارهایی بر تعیین تراکم ساختمانی موثرند و سپس باید تفاوت ضوابط احداث بنا و تراکم در دو شهر مقایسه شود و سر آخر نیز با استفاده از اطلاعات به دست آمده و نظر کارشناسان امر، الگوی تراکم ساختمانی مطلوب برای این دو شهر انتخاب شود. بنابراین هدف اصلی پژوهش حاضر تعیین الگوی تراکم ساختمانی مطلوب برای شهرهای چالوس و نوشهر است. برای انتخاب الگوی تراکم ساختمانی در شهرهای نوشهر و چالوس، در ابتدا الگوهای تراکمی از جمله الگوی سنتی، الگوی سیال (شناور)، الگوی سه سطحی، الگوی راهبردی-ساختاری و الگوی ترکیبی با یکدیگر مقایسه دودویی شده و هر الگویی که صاحب امتیاز بیشتری شود و وزن نرمال بالاتری داشته باشد به عنوان الگوی تراکم ساختمانی مناسب برای هر شهر انتخاب می شود. نتایج نشان داده است که استفاده از طرح سیال برای دو شهر نوشهر و چالوس بهترین الگوی تراکم ساختمانی است. زیرا هم به مسئله حقوق همسایگی (عدم سایه اندازی و تابش نور خورشید)، هم منظر شهری و هم تنوع گونه های ساختمانی توجه دارد.

کلیدواژه ها

تراکم ساختمانی، ضوابط احداث بنا، شهر نوشهر، شهر چالوس

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.