نشانه شناسی میدان نقش جهان اصفهان بر اساس دیدگاه امبرتو اکو

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی معماری، عمران، شهرسازی، محیط زیست و افق های هنر اسلامی در بیانیه گام دوم انقلاب
  • کد COI اختصاصی: ICACU02_2595
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 199
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آیدا غفوری

دانشجوی دکتری گروه طراحی شهری، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران

حسن ستاری ساربانقلی

دانشیار گروه معماری و شهرسازی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران

چکیده

نشانه شناسی یک رویکرد علمی جهت مطالعه و تفسیر نشانه ها است. امروزه در حوزه دانش طراحی شهری، پرداختن به مفهوم نشانه شناسی در شهرها اهمیت زیادی یافته است. هدف نشانه شناسی مطالعه معنی از طریق نشانه های موجود در صورت و محتوای شهر است که تحقق این امر با بررسی و درک کامل از مفهوم نشانه شناسی و رمزگان ها میسر می شود . پژوهش حاضر با هدف بررسی مفهوم عناصر به کار رفته در میدان نقش جهان اصفهان بر پایه رمزگان ها از دیدگاه علم نشانه شناسی با کاربست نظریات امبرتو اکو انجام شده است. فرض است که نشانه های به وجود آمده در میدان نقش جهان اصفهان حاصل ساختارهای ذهنی انسان و تاثیر پذیرفته از ساختارهای فرهنگی و اجتماعی است. روش تحقیق بر مطالعات توصیفی –تحلیلی و پیمایشی استوار است. بخش نظری تحقیق ، به روش تحلیل محتوای کیفی، به صورت جمع آوری اطلاعات اسنادی، مبتنی بر جمع آوری آخرین اطلاعات از کتب، مجلات و مقالات استفاده شده است، همچنین به روش کمی به بررسی نشانه شناسی میدان شهری پرداخته است. در جهت جمع آوری داده های میدانی از پرسشنامه خود ساخته توسط نگارنده استفاده شد. جامعه آماری پژوهش حاضر براساس نمونه ای تصادفی و معرف جامعه انتخاب شده است . حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران ۱۶۵ نفر برآورد گردید. نتایج حاصل از یافته های این پژوهش حاکی از آن بود که ضمن بررسی الگوهای نشانه شناسی، تاثیرگذارترین عامل در بررسی نشانه ها مربوط به مولفه های فرهنگی اجتماعی، ذهنی ادراکی و فضایی بوده است.

کلیدواژه ها

نشانه شناسی، رمزگان، میدان، امبرتو اکو، اصفهان.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.