بررسی سیر دگردیسی کالبدی و چرخش فرهنگی در محله های تاریخی نمونه موردی : محله سنگلج در شهر تهران

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی معماری، عمران، شهرسازی، محیط زیست و افق های هنر اسلامی در بیانیه گام دوم انقلاب
  • کد COI اختصاصی: ICACU02_2015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 245
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین خانی

دانشجوی مقطع دکتری شهرسازی اسلامی، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه هنر اسلامی تبریز، آذربایجان شرقی، ایران

کسری کتاب اللهی

دانشجوی مقطع دکتری شهرسازی اسلامی، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه هنر اسلامی تبریز، آذربایجان شرقی، ایران

احد نژادابراهیمی

استاد گروه شهرسازی، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه هنر اسلامی تبریز، آذربایجان شرقی، ایران

مرتضی میرغلامی

دانشیار گروه شهرسازی، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه هنر اسلامی تبریز، آذربایجان شرقی، ایران

چکیده

فرهنگ نقشی اساسی در مناسبات و سطوح مختلف شهر دارد. این مفهوم بر بسیاری از عرصه های کالبدی ، اجتماعی ، اقتصادی شهر اثرگذار می باشد. تغییر فرهنگ و بروز چرخش فرهنگی پیش نیازهایی همچون ایجاد تغییرات اساسی در شرایط مختلف اقتصادی ، اجتماعی ، کالبدی و... و همچنین گذر زمان را خواستار است . تغییرات کالبد فضای شهری یکی از بخش های موثر بر این چرخش فرهنگی بوده به شکلی که می -تواند بر مسائل اقتصادی ، اجتماعی و شرایط زیستی شهروندان موثر باشد. هدف پژوهش حاضر این است : با بررسی تغییرات و اقدامات کالبدی صورت گرفته در قرن معاصر بر گستره محله سنگلج تهران این تغییرات فرهنگی صورت گرفته را مورد بررسی و تحلیل قرار دهد تا تاثیر تغییرات کالبدی بر این چرخش فرهنگی مشخص گردد؛ روش انجام پژوهش ، تحلیلی - تاریخی بوده و از شیوه مطالعات اسنادی و کتابخانه ای ، مشاهدات میدانی و دریافت تاریخ شفاهی برای جمع آوری و استخراج اطلاعات استفاده شده است تا به این سوال پاسخ داده شود که : نقش تغییرات کالبدی در چرخش فرهنگی محله سنگلج چه بوده است ؟ نتایج تحقیق نشان می دهد: تغییرات کالبدی که در بافت محله ایجاد شده است اثرگذاری زیادی بر مولفه های فرهنگی همچون شرایط اقتصادی ، اجتماعی ، مهاجرتها از این محله و بافت پیرامون داشته است و این تغییرات علاوه بر تغییر چهره فیزیکی محله ، تغییرات فرهنگی و اجتماعی را هم به همراه داشته است .

کلیدواژه ها

دگردیسی کالبدی ، چرخش فرهنگی ، گذار، سنگلج ، تهران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.