بازنگری تجلی و ظهور آداب و رسوم و هویت هنر ایرانی در هنر اسلامی
- سال انتشار: 1401
- محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی معماری، عمران، شهرسازی، محیط زیست و افق های هنر اسلامی در بیانیه گام دوم انقلاب
- کد COI اختصاصی: ICACU02_1421
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 282
نویسندگان
عضو هیئت علمی گروه صنایع دستی دانشکده هنر، دانشگاه اراک
عضو هیئت علمی گروه صنایع دستی دانشکده هنر، دانشگاه اراک
عضو هیئت علمی گروه صنایع فرش دانشکده هنر، دانشگاه اراک
چکیده
انسانها همواره از جامعه ای که در آن زیسته اند تاثیر فرهنگی می پذیرند و جامعه نمادهای فرهنگی خود را بواسطه تبلیغ و تبیین اعتقادات در بین مردم رواج می دهد. فرهنگ همانند پدیدهای زنده در بین مردمان خود رشد کرده و به بلوغ خود ادامه می دهد. این فرهنگ بسان عشقه ای پیچان و پیش رونده در بطن جان جامعه پیچیده می شود و پیوند ناگسستنی ای با آن دارد. تاثیر آداب و رسوم و در کل فرهنگ هر جامعه ای به یکباره به دست فراموشی سپرده نمی شود؛ و حتی حوادث و دگرگونیهای وسیع وگستره نیز یارای از هم گسیختن این ارتباطات عمیق فرهنگی را ندارد.فرهنگ اجزای بسیار گسترده ای را دارا است ، که یکی از عناصر برجسته آن هنر است . هنر در ارتباط دو سویه با فرهنگ ، از آن تاثیر می پذیرد و بر آن اثر می گذارد. گاهی فرهنگ در مسیر رشد خود متاثر از عوامل خارجی و بیگانه می گردد و تغییراتی در آن حادث می -شود.از نمونه ای تغییرات عظیمی که یک فرهنگ در خود تجربه کرد را می توان حمله اعراب به ایران قلمداد نمود . هنر ایرانی با تاثیر گرفتن از اسلام، جنبه ای لاهوتی یافت ؛ و از طرف دیگر فرهنگ اسلامی با به خدمت گرفتن هنر اسلامی توانست از طریق نمادهای رایج در آن، مردمانی را که با هنر اسلامی مواجهه می شوند؛ پذیرنده فرهنگ اسلامی سازد.در این مقاله سعی بر این است که که آداب و رسوم و هویت هنر ایرانی بر هنر اسلامی و همینطور اشتراکات هنرایرانی و هنر اسلامی مورد بررسی قرار گرفته و تاثیرات و تاثرات آنها بر یکدیگر ذکر گردد. پژوهش توصیفی و تحلیلی بوده و روش جمع آوری مطالب کتابخانه -ای و اسنادی است .نتایج نشان می دهند که اگر دو مرحله تاریخی پیش از اسلام و بعد از اسلام را در نظر بگیریم ، با دو معقوله کلان فرهنگی و تمدنی روبرو هستیم ، که هر کدام شاخصه های خاص خود را دارند، ولی برساخته یکدیگر هستند. هنر پیش از اسلام ایران در دوره ساسانی ، درونمایه های ویژه خود را پرورش داده بود. با یک نظر به هنر دو سده نخستین اسلامی ، متوجه می شویم که این مولفه ها بشدت در کارند، اما در این دوره، جهت گیری اصلی خود از معارف قرآنی و سنت پیامبر نشئت می گیرد؛ و نگرش جدید بر فرهنگ و هنر، آغاز تحولی فراگیر در تاریخ فرهنگ و هنر ایران می شود بطوری که امروزه عنوان هنر اسلامی به آن اطلاق می شود.کلیدواژه ها
هویت هنر ایرانی ، هنر ایرانی ، هنر ایرانی -اسلامی ، هنر اسلامیمقالات مرتبط جدید
- مدیریت پسماندهای پتروشیمی در ایران
- جایگاه معماری سبز در چشم انداز شهرهای تاب آور
- کاربرد برنامه ریزی همکارانه در سوانح طبیعی (مطالعه موردی امداد و نجات وشبکه های دسترسی شهری در زمان وقوع زلزله)
- وضعیت کیفی هوای کلان شهر تهران بر اساس شاخص AQI طی سال های ۱۳۹۲ تا ۱۴۰۲
- مانور ابزاری مناسب برای فرآیند یادگیری و پاسخی موثرجهت کاهش خسارات ناشی از شرایط اضطراری
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.