ارزیابی عملکرد اقتصادی و شاخص های سودمندی در کشت مخلوط ردیفی کاهو پیچ (Lactuca sativa L. var. capitata) و گل عسلی (.Lobularia maritima (L.) Desv)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه اکو فیزیولوژی گیاهی، دوره: 11، شماره: 39
  • کد COI اختصاصی: JR_JPEC-11-39_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 131
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد حسن هاتفی فرجیان

Departmet of Agronomy and Plant Breeding, College of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Iran

علیرضا کوچکی

Professor of Faculty of agriculture, Ferdowsi university of Mashhad, Iran.

مهدی نصیری محلاتی

Professor of Faculty of agriculture, Ferdowsi university of Mashhad, Iran.

چکیده

به منظور بررسی اثر الگوهای کشت مخلوط ردیفی کاهو پیچ و گل عسلی بر عملکرد اقتصادی و شاخص های سودمندی، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در سال زراعی ۹۴-۱۳۹۳ اجرا شد. تیمارها شامل الگوهای کشت مخلوط ردیفی ۱ ردیف کاهو پیچ + ۱ ردیف گل عسلی (۱:۱)، ۲ ردیف کاهو پیچ + ۲ ردیف گل عسلی (۲:۲)، ۳ ردیف کاهو پیچ + ۳ ردیف گل عسلی (۳:۳) و کشت خالص دو گونه بودند. نتایج نشان داد که تاثیر الگوهای کشت مخلوط ردیفی کاهو پیچ و گل عسلی بر وزن تر بوته هر دو گونه معنی دار بود. بالاترین وزن تر بوته کاهو پیچ و گل عسلی به ترتیب با ۳۶۲۰۰ و ۵۹۰۹/۲ کیلوگرم در هکتار در کشت خالص حاصل شد. بیشترین نسبت برابری زمین کلی (۱/۰۴) از الگوی کشت مخلوط ردیفی ۲:۲ حاصل شد که نشان دهنده سودمندی زراعی ۴ درصدی کشت مخلوط و بیانگر کارایی بیشتر استفاده از زمین در این الگوی کشت نسبت به کشت های خالص این دو محصول بود. بیشترین شاخص سودمندی بوم نظام نیز در الگوی کشت مخلوط ردیفی ۲:۲ با ۳۵۴۶۶/۵ حاصل شد. بنابراین به نظر می رسد باتوجه به این که الگوی کشت مخلوط ردیفی ۲:۲ از نسبت برابری زمین کلی و همچنین شاخص سودمندی بوم نظام بالاتری درمقایسه با سایر الگوهای کشت مخلوط ردیفی برخوردار بود، برای کسب حداکثر عملکرد و درآمد مناسب تر از کشت خالص باشد.

کلیدواژه ها

Competition index, land equivalent ratio, planting pattern, system productivity index

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.