تحلیل مساله شکست سد با استفاده از یک روش لاگرانژی اصلاح شده و مقایسه با رویکرد اویلری

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات منابع آب ایران، دوره: 10، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IWRR-10-1_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 160
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید فرزین

دانشجوی دکتری گروه مهندسی آب/ دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه تبریز

یوسف حسن زاده

استاد گروه مهندسی آب/ دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه تبریز

محمدتقی اعلمی

دانشیار گروه مهندسی آب/ دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه تبریز

روح اله فاتحی

استادیار گروه مهندسی مکانیک/ دانشکده مهندسی، دانشگاه خلیج فارس بوشهر

چکیده

این پژوهش تلاشی به منظور توسعه و بهبود شبیه سازی انتشار امواج تراکم ناپذیر ناشی از شکست سد می باشد. با استفاده از روش لاگرانژی هیدرودینامیک ذرات هموار (SPH) یک روش بهبود یافته پیش بینی- تصحیح، برای شبیه سازی جریان های تک فاز سطح آزاد در مسایل شکست سد معرفی می گردد. بدین منظور، دو طرح جدید برای گسسته سازی جملات نیروی لزجت و لاپلاسین فشار در معادلات ناویر- استوکس معرفی شده است که نقاط ضعف طرح های موجود را برطرف کرده و خاصیت سازگاری و پایداری را دارا می باشد. در ادامه، با استفاده از رویکرد اویلری و روش حجم سیال (VOF) در نرم افزار متن- باز OpenFoam، جریان های ناماندگار ناشی از شکست سد به صورت دو فاز در دو بعد حل می شود. به منظور بررسی دقت و کارآیی روش های ارائه شده، نتایج حاصله با یکدیگر و همچنین با نتایج مدل های آزمایشگاهی و عددی معتبر موجود در ادبیات تحقیق، مقایسه شده است. نتایج حاکی از دقت بالا و قابلیت هر دو رویکرد در شبیه سازی جریان های سطح آزاد شدید شکست سد می باشد. به ویژه روش SPH ارائه شده، در ایجاد سازگاری، پایداری، همگرایی حل و بهبود چشمگیر توزیع فشار نقش به سزایی ایفا می کند.

کلیدواژه ها

مساله شکست سد, رویکرد لاگرانژی, هیدرودینامیک ذرات هموار (SPH), سازگاری, رویکرد اویلری, نرم افزار OpenFoam

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.