سنجش میزان ربط تصاویر بازیابی شده در موتورهای جست وجوی یاهو، گوگل، پیک سرچ و فلیکر و ارائه الگوی پیشنهادی بهینه

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله دانش شناسی، دوره: 8، شماره: 28
  • کد COI اختصاصی: JR_QJEI-8-28_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 135
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

طاهره ابوالقاسم مسلمان

کارشناس ارشد کتابداری و اطلاع رسانی

عصمت مومنی

استادیار گروه علم اطلاعات و دانش شناسی، دانشگاه علامه طباطبایی

محسن حاجی زین العابدینی

استادیار مرکز اطلاعات و مدارک علمی کشاورزی

چکیده

هدف: هدف پژوهش حاضر، سنجش میزان ربط تصاویر بازیابی شده در موتورهای­ جستجوی یاهو، گوگل، پیک سرچ و فلیکر به زبان فارسی، براساس میزان جامعیت و مانعیت نتایج بازیابی شده و معرفی بهترین موتور جست وجو و ارائه یک الگوی بهینه است. روش­پژوهش: نوع پژوهش کاربردی به روش پیمایشی، و داده ها از طریق مشاهده مستقیم گردآوری شده و با استفاده از منطق انتخاب واژه­ها، منطق عملیات بولی  تجزیه و تحلیل شده است. این پژوهش در سه مرحله،  ابتدا واژگان انتخاب شده، براساس منطق عملیات بولی در موتور جست وجوهای نامبرده جست وجو شدند، و سپس نتایج به دست آمده از جست وجو، با توجه به نیاز اطلاعاتی پژوهشگر و عبارت جست وجو، مقایسه و تعداد تصاویر مرتبط در بیست نتیجه اول مشخص و در آخر با استفاده از فرمول، میزان ربط نتایج محاسبه گردید. یافته­ها: یافته­ها نشان داد که موتور جست وجوی یاهو با ۲۳۵/۳۲ میزان جامعیت و ۷۵/۵۳ میزان مانعیت، موتور جست وجوی گوگل با ۸۰/۱۴ میزان جامعیت و۲۵/۴۱ میزان مانعیت، موتور جست وجوی پیک سرچ با ۸۱/۱۲ میزان جامعیت و ۲۵/۲۶ میزان مانعیت و موتور جست وجوی فلیکر با ۱۴/۴۰ میزان جامعیت و ۲۵/۴۱ میزان مانعیت نتایج را بازیابی نمود. نتیجه گیری: نتایج حاصل در پاسخ به تعیین میزان ربط بیست نتیجه اولیه با توجه به سنجش میزان جامعیت و مانعیت نشان داد که موتور جست وجوی یاهو بیشترین مقدار مانعیت را به خود اختصاص داده است، و عملکرد بهتری نسبت به دیگر موتورهای جست وجو دارد. در پایان برای افزایش ربط جامع و مانع در بازیابی، نظام بازیابی تصاویر مبتنی بر متن و محتوا پیشنهاد گردید.

کلیدواژه ها

بازیابی تصاویر, جامعیت و مانعیت, بازیابی متنی, بازیابی محتوایی, یاهو, گوگل, پیک سرچ, فلیکر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.